A törvényszék újraélesztési képzést is szervezett

2020.01.07. 07:00

Életmentő készülékek a zalai bíróságokon

Dolgozói adományokból vásároltak defibrillátort az egerszegi törvényszéken, a berendezés használatát többtucatnyian sajátították el.

Arany Gábor

Elsősegély-oktatás a bírósági dolgozóknak Fotó: törvényszék

A törvényszéktől kapott tájékoztató kitér rá, hogy a Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatai szerint hazánkban a hirtelen keringésleállás okozta szívhalál évente 20-25 ezer ember életét követeli, és ez vezeti a halálozási okok statisztikáját. Ez azt jelenti, hogy hazánkban naponta átlagosan hetvenen halnak meg hirtelen a keringés leállása miatt, szívhalálban. Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy minél több intézményben legyen defibrillátor készülék, ami Európa több országában a közintézmények, sőt a társasházak többségében is kötelező felszerelés.

Elsősegély-oktatás a bírósági dolgozóknak Fotó: törvényszék

Mindez arra ösztönözte a Zalaegerszegi Törvényszéket, hogy dolgozói körében adománygyűjtést szervezzen. Ennek eredményeként sikerült előteremteni azt a 350 ezer forintot, amiből a Zalai Dolgozókért Bírósági Alapítvány megvásárolta a félautomata defibrillátort. Az eszközt annak érdekében, hogy a bírósági dolgozók, az ügyfelek, és a közelben segítségre szoruló polgárok számára is elérhető legyen, a törvényszék „A” épületének Várkör utcai portáján helyezték el.

A törvényszék tavaly májusban újraélesztési oktatássorozatot indított, amelyen három helyszínen összesen 78 dolgozó sajátíthatta el az életfontosságú ismereteket. A zalai mentőtisztek a vérzések, az áramütés, a törések, az égési sérülések, a félrenyelés és a rosszullétek különféle eseteiről tartottak elméleti oktatást, majd gyakorlatban mutatták be az újraélesztés technikáját, valamint a félautomata defibrillátor használatát. A megyeszékhely bíróságainak dolgozói közül ennek köszönhetően 46-an tudják kezelni a készüléket.

A Lenti Járásbíróság bírái az év végi jutalmukból szintén vásároltak egy defibrillátort. Bár ez a bírók tulajdona, a készülék a járásbíróság elhelyezését biztosító irodaház valamennyi intézményének – a járási ügyészségnek és a kormányhivatal itt működő részlegeinek –, és természetesen az ügyfeleknek is rendelkezésére áll. Az eszköz helyes használatáról Skoda Szabolcs mentőtiszt, a lenti mentőállomás szakembere tartott ismeretterjesztő előadást az irodaház dolgozói részére.

A képzésen elhangzott, hogy a készülékkel szükség esetén azonnal és gyorsan helyreállítható a szív működése, ugyanakkor használatakor több alapvető biztonsági szabályt is figyelembe kell venni. A szakmai előadást követően a résztvevők a defibrillátor használata melletti mellkaskompressziót az elsősegély-tanfolyamokról ismert bábun gyakorolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában