Egy vízóraaknába esett lovat is kimentettek

2020.01.08. 07:00

A tűzoltók elmúlt éve Zalában

Az elmúlt esztendő lakástüzekkel kezdődött, derül ki abból az összeállításból, amit a katasztrófavédelem tett közzé az első félév legjelentősebb eseményeiről.

ZH

Az égő kerkateskándi rönkházat több órán keresztül oltották Fotó: katasztrófavédelmi igazgatóság

Alig telt el két teljes hét 2019-ből, és Zalában öt, az országban 350 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Január 14-én este száz négyzetméteres sorházi lakás gyulladt ki Nagykanizsán, a Kaán Károly utcában. A lángok elfojtására Nagykanizsáról, Zalakarosról és Letenyéről érkeztek tűzoltó rajok, és hat vízsugárral fékezték meg a tüzet, valamint egy magasból mentő járműről hűtötték a tetőszerkezetet. A húsznál több tűzoltó kétórás beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjedt át a szomszédos épületekre, és nem okozott sérülést sem.

Január 17-én egy tízemeletes társasház 9. emeleti lakásának szobája égett Nagykanizsán, a Kodály Zoltán utcában. Ide Nagykanizsáról és Zalakarosról érkeztek hivatásos tűzoltók, akik egy gépezetes tolólétráról és még egy vízsugárral az épület belsejéből fékezték meg a tüzet.

Február 27-én négy kamion ütközött össze a 86-os főút 18-as kilométerszelvényénél, Zalabaksa és Kálócfa között. Két jármű kisebb mértékben, míg két kamion komolyabban károsodott, de személyi sérülés nem történt. A lenti hivatásos tűzoltók és a nagykanizsai tűzoltódaru vonult a helyszínre a műszaki mentés végrehajtására.

Az égő kerkateskándi rönkházat több órán keresztül oltották Fotó: katasztrófavédelmi igazgatóság

Március 6-án este kétszáz négyzetméteres családi ház tetőszerkezete kapott lángra és égett teljes terjedelmében Türjén, a Szentgróti utcában. A tűzhöz Zalaegerszegről és Keszthelyről hivatásos, Zalaszentgrótról önkormányzati tűzoltók érkeztek négy gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett 3 óra alatt tudták elfojtani a tüzet, ami nem okozott sérülést.

Április 2-án este a nagykanizsai Corvin utcában egy társasházi első emeleti lakásban keletkezett tűz. A tűzoltók két embert menekítettek ki az épületből, majd rövid időn belül elfojtották a lángokat.

Május 21-én este szerencsés és nem mindennapi baleset történt Kerkakutason, ahol a Kossuth utcában az egyik vízóraaknába ló esett. Az állat kimentésére Lentiből érkeztek tűzoltók, akik a vizet kiszivattyúzták az aknából, majd homlokrakodós munkagép segítségével kiemelték a bajba került állatot. A ló sérülés nélkül úszta meg a kalandot.

A nyári melegben a szén-monoxid okozott többször gondot. Június közepén egy hétvégén Nagykanizsán és Zalaegerszegen három, nyílt égesterű gázkészülékkel ellátott lakásban jelent meg a mérgező gáz, amit szerencsére az érzékelők jeleztek, így nem történt baj.

Június 29-ére virradó éjszaka rönkház gyulladt ki Kerkateskándon, a Lukó-hegyen. Egy ember kimenekült az épületből, amely már teljes terjedelmében égett, amikor a lenti, letenyei és zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kiérkeztek. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a rajok több óra alatt fékezték meg a tüzet, amitől megrongálódott egy személyautó és egy villanyoszlop is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában