A 400 milliós beruházás tavasszal indul

2019.12.28. 07:00

Ortodox templomot építenek Hévízen

Egy új, ortodox templom alapkövét helyezték el tegnap a fürdővárosban. A Szentséges Isten Anyja Életadó Forrás ikonjának tiszteletére elnevezett istenháza 400 millió forintos kormányzati támogatásból épül fel, az Ady utcában.

Varga Lívia

Márk metropolita (balról a második) istentiszteleten kérte a Jóisten áldását az építkezésre Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

– Csodás nap a mai. Felemelő, egyházunk életében rendkívül fontos eseménynek lehetünk részesei: leraktuk templomunk alapkövét – mondta az ünnepi istentisztelet után Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja, hozzátéve: a hagyomány szerint 1500 esztendeje a Római Birodalom egyik legnagyobb hatású uralkodója, Theodosius császár ezen a helyen gyógyult ki súlyos betegségéből, s a város azóta is arról híres, hogy nagyon sok ember szerezte itt vissza egészségét.

– A gyógyulás azonban bonyolult folyamat: nem elégséges hozzá az orvoslás és a gyógyvíz jótékony hatása, az egészség ugyanis Isten kegyelmi adománya – fogalmazott a püspök, a Jóisten áldást kérve az építkezésre és annak segítőire.

Márk metropolita (balról a második) istentiszteleten kérte a Jóisten áldását az építkezésre Fotó: Katona Tibor

– Nagy öröm nekünk, hévízieknek, hogy az általunk évek óta formált terv végre valósággá válik, hiszen a városban és környékén nagyon sok oroszajkú, ortodox vallású hívő él, s évről évre egyre több orosz és ukrán vendég érkezik hozzánk – bocsátotta előre Papp Gábor polgármester, megköszönve az állam templomépítéshez nyújtott segítségét. Mint elmondta: a kormány három templom felújítására és egy új építésére 2,4 milliárd forint támogatást biztosított a Magyar Ortodox Egyházmegyének még 2017-ben. A 15x15 méter alapterületű, 12 méter magas, hagymakupolás templom építése tavasszal kezdődhet, s a tervek szerint egy évet vesz majd igénybe.

 

A templom ünnepélyes alapkőletételén jelen voltak a Magyar Ortodox Egyházmegye vezetői és a Hévíz-Keszthelyi Ortodox közösség képviselői s tagjai, Márk metropolita mellett Siluan, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye gyulai püspöke, Kim Nyikolaj, a Hévízi Ortodox Egyházközség parókusa, Kádár Iván budapesti parókus, valamint Bulah Szvjatoszlav püspöki tanácsos. Az istentiszteleten közreműködött Vajna-Éliás István hévízi diakónus is.

A hévízi ortodox egyházközséget hét esztendeje hozta létre az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa, az itt élő és gyógyuló oroszajkú ortodox keresztények igényére – tájékoztatott az alapkőletételt követően Kim Nyikolaj, hozzátéve: jelenleg katolikus templomokban tartják istentiszteleteiket.

– Állandó híveink száma harminc-negyven, de karácsony és húsvét alkalmával 300-400 ember vesz részt istentiszteleteinken – tudtuk meg Vajna-Éliás István dia­kónustól, aki hozzátette: a templom felépülte után remélhetőleg még több hívet tudnak majd megszólítani a térségben.

Mint elhangzott: az egyházmegye három magántulajdonú telket vásárolt meg és vont össze Hévízen, az Ady utcában, s a mértéktartó templom terveit az önkormányzattal is egyeztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában