Új erők formálják a Magyar Orvosi Kamara tevékenységét

2019.12.23. 14:00

Hippokratész emlékéremmel tüntették ki dr. Kiss Ferencet, a kamara zalai elnökét

Dr. Kiss Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Zala Megyei Területi Szervezetének újraválasztott elnöke Hippokratész emlékérem kitüntetésben részesült a közelmúltban.

Magyar Hajnalka

Dr. Éger István, az orvosi kamara korábbi elnöke átadja a Hippokratész emlékérmet dr. Kiss Ferencnek Fotó: MOK

A kamara legrangosabb elismerését a MOK országos tisztújító küldöttközgyűlésén vehette át Rezi és Cserszegtomaj háziorvosa, aki három évtizede tevékenykedik a köztestületben.

A díjat olyan személyek kaphatják, akik emberi, orvosi magatartásukkal példaképül állíthatók, akik kamarai munkájukkal, helytállásukkal méltán vívták ki a kollégák és a társadalom elismerését. Az emlékérem egyik oldalát Hippokratész arcmása díszíti, a másikon a kitüntetett neve, valamint az ókori görög orvos egy örökbecsű mondása – a beteg java a legfőbb törvény – szerepel. Ilyen kitüntetést az elmúlt évtizedekben Zalából csak dr. Ribiczey Pál főorvos vehetett át.

Kiss Ferenc 1990-ben kapcsolódott be az orvosi kamara munkájába, akkor alapította meg a keszthelyi–hévízi szervezetet. Később a megyei kamarában alelnöki, majd 15 évvel ezelőtt elnöki posztra választották. Az őszi választásokon ismét bizalmat kapott, újabb négy évre.

A kitüntetési ünnepség másnapján, december 7-én, az országos küldöttközgyűlésen is tisztújítás zajlott, ami a zalai választással ellentétben markáns fordulatot hozott a MOK életében. Nem csak dr. Éger István elnöki mandátuma került új kézbe, hanem az elnökség is teljesen átalakult. Éger Istvánt 16 év után Kincses Gyula váltotta, 202:120 szavazatarányban. Az új elnök fül-orr-gégész, egészségügyi szakértő, korábban az MDF parlamenti képviselője, az első Orbán-kormány főtanácsadója, a második Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt. Fogorvosi alelnöknek a keszthelyi Nagy Ákost választották meg, aki már több alkalommal fellépett a fogorvosi praxisok elégtelen tb-finanszírozása ellen.

A karakteres változás mögött az 1001 orvos a hálapénz ellen Facebook-csoportból kinőtt Újratervezés mozgalom áll. A kamara élén történt változásokról ugyancsak megkérdeztük dr. Kiss Ferencet.

Dr. Éger István, az orvosi kamara korábbi elnöke átadja a Hippokratész emlékérmet dr. Kiss Ferencnek Fotó: MOK

– Már egy ideje érezhető volt a szándék, hogy az Újratervezés mozgalom át akarja venni a kamara irányítását – kezdi a zalai elnök. – Céljuk érdekében nagyon profi és rámenős kampányt folytattak, s az eredmény sem maradt el. Meg tudták szólítani a fiatalokat, a rezidenseket, jól éltek az online tér szervező erejével. Ennek is betudható, hogy nagy fölénnyel nyerték a választást, gyakorlatilag minden fontos pozíciót megszereztek. A jelöltjeik viszonylag szűkebb szakmai csoportot fedtek le, számos pszichiáter és fogorvos akad köztük, de háziorvosból például csak egy. Az új elnök, Kincses Gyula kivételével döntően fiatalok, ami üdvözlendő, legfeljebb az merülhet fel aggályként, hogy az országos etikai bizottságba talán nem ártott volna kicsit érettebb, több tapasztalattal és bölcsességgel bíró, korosabb kollégáknak is helyet adni. A puding próbája az evés, nagy várakozással nézünk elébe, hogy képesek lesznek-e beváltani az ígéreteiket.

S hogy mit ígérnek? Dr. Kiss Ferenc meglátása szerint csupa olyan dolgot, amiért eddig is küzdött a kamara.

– Az orvosbérek emelésében eddig is értünk el jelentős eredményeket, távlatilag pedig a kamara kidolgozott egy életpályamodellt, aminek idén áprilisban kellett volna a kormány elé kerülnie. Államtitkári szinten megegyezés született arról is, hogy amennyiben 3 éven belül a kormány fokozatosan bevezeti az életpályamodellt, a kamara beveszi az etikai kódexbe a hálapénz elleni fellépést. Amíg azonban az orvosbérek nem érik el a kívánt szintet, a kamara nem tudta teljesen elítélni a hálapénzt. Ez valóban elég faramuci helyzet, el kellene mozdulni a tiltás irányába, de sajnos eddig nem tűzte napirendre a kormány az előterjesztésünk tárgyalását. Most, hogy teljesen megváltozott a kamarai vezetés, kíváncsian várjuk a folytatást. Az új elnökség határozottabb hangnemet ígér, például az orvosi sztrájk jogi feltételeinek tisztázásában. Mi, „régi kamarások” is próbáltuk felmérni, hogy az orvostársadalom mennyire volna kapható a keményebb fellépésre. Azt tudakoltuk, hogy hányan lennének hajlandók felmondani az önként vállalt túlmunkát. Tudni kell, hogy ma sok helyen a kötelezően elrendelhető túlmunka felett vállalt teljesítés biztosítja az egészségügy működőképességét, enélkül az ellátás akadozna. A felmérés azt igazolta, hogy elég kevés kolléga mondta volna fel a pluszmunkát. Ennek ellenére az új elnökség most ezt a „fegyvert” akarja bevetni a kormánnyal való tárgyalásban.

Úgy érzi, a régi tagok ellen irányuló, úgynevezett protest szavazás zajlott a közgyűlésen, ilyen totális személycsere még sosem zajlott le a kamara élén. Természetesen elfogadja a választás eredményét, s nyitott az új vezetés kezdeményezé­seire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában