Példát adhat korunk emberének

2019.12.18. 11:30

Emléktáblát avattak dr. Cseke Ferenc középiskolai tanár, helytörténész és szakíró tiszteletére

A Nagykanizsai Városvédő Egyesület a civil szervezet alapító tagja, dr. Cseke Ferenc középiskolai tanár, helytörténész és szakíró emléke előtt adózva tegnap emléktáblát avatott egykori lakhelyén, a Kossuth tér 14. szám alatt.

Benedek Bálint

Az emléktáblánál balról Papp Ferenc, Balogh László, Májer Anita, a Mező-gimnázium igazgatója, Horváth Jácint, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke és Cserti Tibor, a városvédők vezetője Fotó: SzA

Fotó: Szakony Attila

A város kiemelkedő alakjára, aki személyiségével és tetteivel sokak példaképe lett, a városvédők alelnöke, Papp Ferenc emlékezett.

– Egyesületünk feladatának tekinti azoknak a kanizsai embereknek a megbecsülését, emlékük ápolását, akik a helytörténeti munkában, a honismereti mozgalomban kiemelkedő szerepet vállaltak – fogalmazott. – A 80 évvel ezelőtt született dr. Cseke Ferenc életműve, hite és kutató, publikáló, városát szerető, közösségszervező tevékenysége mind példa lehet a ma emberének. A Mező-gimnázium megnyitása után egészen 1999-ben bekövetkezett haláláig ott tanított. Szigorú és igazságos tanárnak tartották, tanítványai szerették és tisztelték.

Az emléktáblánál balról Papp Ferenc, Balogh László, Májer Anita, a Mező-gimnázium igazgatója, Horváth Jácint, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke és Cserti Tibor, a városvédők vezetője Fotó: SzA

Dr. Cseke Ferenc az 1970-es évektől turistamozgalmat szervezett diákoknak és felnőtteknek, Kanizsa és környéke megismerésére. Megalapította a városi honismereti kört, majd a városvédő egyesületben a honismereti munkabizottság vezetője lett. Könyvei, füzetei, térképei, turistajelzései, az emlékhelyek azt bizonyítják, hogy dr. Cseke Ferenc máig köztünk él. A Mező-gimnázium évek óta példamutatóan ápolja emlékét.

Egykori lakhelyén tegnap Balogh László polgármesterrel együtt emléktáblát helyeztek el a városvédők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában