legendás épület

2019.12.29. 11:30

125 éves a zalaegerszegi Arany Bárány Szálló

Ha a fáradt vándor a 19. század közepe táján Zalaegerszegre érkezve felfrissülésre és pihenésre vágyott, ugyancsak körül kellett néznie, hogy alkalmas helyet találjon ezen igénye kielégítésére. A megye székhelye ekkor bizony még nem- igen bővelkedett előkelő vendéglátóhelyekben.

Foki Ibolya

Az Arany Bárány Szálloda a 20. század elején Fotók: Göcseji Múzeum

Gúnyolódtak is rajta a kortársak sokat, hogy a megyegyűlésekre idesereglő küldöttek csak üggyel-bajjal képesek maguknak szállást találni. Némely lapok arról tudósítottak, hogy az egerszegi „kávéháznak csúfolt csárdában” csak az csillapíthatja éhségét, aki maga megy a konyhára, vagy a szolga kezéből mások elől elkapja az ételt. Egyesek, teszik hozzá a beszámolók, gyertyatartókkal vagy más kezük ügyébe eső tárgyakkal még össze is verekednek emiatt.

A bajok egyik fő oka a szombathelyi püspöknek mint földesúrnak az úgynevezett regale jogában rejlett, ami azt jelentette, hogy az év bizonyos időszakában csak ő működtethetett a városban kocsmát. Az egerszegiek csak Szent Mihály-napjától Szent György-napjáig, azaz szeptember 29-től április 24-ig mérhették saját boraikat. Mivel az árusítás mindkét fél esetében csak meghatározott ideig tartott, senkinek sem állt igazán érdekében a korszerűsítés.

Az Arany Bárány Szálloda a 20. század elején Fotók: Göcseji Múzeum

Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést követően beköszöntő polgári korszak kihívásait azonban már nem lehetett megkerülni. Egerszeg minden tekintetben igyekezett megerősíteni megyeszékhelyi pozícióit. Nemcsak a rendezett tanácsú városi státusz 1885-ben történt kivívásával és a megyei igazgatási funkciók ide történő összpontosításával, hanem infrastruktúrájának javításával, valamint külső arculatának átformálásával is azt kívánta kifejezni, hogy képes megfelelni egy modern várossal szemben támasztott követelményeknek. Ezen törekvések közepette a vendéglátás színvonalának emelése is elkerülhetetlen feladattá vált. Már 1879-ben megveszik a püspökségtől a mai Arany Bárány Szálló helyén álló vendégfogadót, valamint a Fehérképi vendéglőt és a sörházat. Pár év múlva, 1887-ben megvásárolják a teljes regale jogot, innentől kezdve a város szabadon, időbeli és egyéb korlátok nélkül gyakorolhatja a bor- és sörmérést. Közben megkezdődik a városközpont rekonstrukciója is (elemi iskola, óvoda, pénzügyi palota, takarékpénztár, új vármegyeház épül stb.). A megújult köz- és magánépületekből szecessziós vagy eklektikus, emeletes, zárt, városi házsorok jönnek létre. Ezen környezetbe egyre kevésbé illett bele a még a 18. század második felében épített régi, püspöki vendéglő. A megnövekedett forgalmat már annak ellenére sem tudta ellátni, hogy hátsó telkeket vásároltak hozzá és új istállókat is készítettek. Ezért Egerszeg képviselő-testülete 1890 folyamán úgy döntött, hogy a szintén „Arany Bárány”-nak nevezett épület helyébe egy, a kor igényeinek megfelelő, új szállodát emel. Rögtön ki is írták a tervpályázatot, hangsúlyozva, hogy a város reprezentatív vendéglátóhelyet kíván építeni. A beérkező nyolc pályamű közül Zuschmann János és Györgyi Géza fővárosi építészek munkája lett a nyertes. A részlettervek kidolgozását és a kivitelezést egy nagykanizsai építészre, Morandini Románra bízták. Az építkezés folyamán építésvezetőként végig a helyszínen tartózkodott unokaöccse, a szintén építész Morandini Tamás, aki annyira megkedvelte Zalaegerszeget, hogy pár év múlva ide is költözött.

Morandini Tamás és munkatársai. Az építész annyira megkedvelte a várost, hogy pár év múlva ide is költözött

Az új Arany Bárány nagyjából másfél év alatt, 1893 tavaszától 1894 őszéig készült el. Az épület legalsó részét a pinceszint képezte. A földszinten foglalt helyet a kávéház, az étterem, a polgári és a nyári étkezde, az ivószoba és a bormérő, valamint az amerikai jégverem. Kívülről ehhez csatlakoztak a 40 lóállással rendelkező istállók és a kocsiszín. Az első emeleten voltak találhatók a kaszinó céljául szolgáló helyiségek, 5 udvari és 3 utcai vendégszoba, továbbá a karzattal és páholyokkal ellátott, a második emelet magasságáig felnyúló díszterem, amely már központi fűtéssel is rendelkezett. Említésre méltó az itt kialakított szép mennyezetfestés, amely egy korabeli, ügyes, zalaegerszegi szobafestő, Klosovszky Ernő keze munkáját dicséri. A második emelet 5 udvari és 11 utcai vendégszobát, valamint a vendéglős lakását foglalta magába.

A szálloda napjainkban

A hivatalos átvétel után a város – hogy költségei mielőbb megtérüljenek – rögtön intézkedett is a szálloda bérbeadásáról. A leendő bérlő 10 évi adómentességet élvezett, de feltételül szabták neki, hogy legkésőbb 1895. január 1-jén meg kell nyitnia a szállodát. Az 1894. november 11-én lezajlott versenytárgyaláson Fridrich Vilmos munkácsi lakos nyerte el évi 5500 forintért a bérleti jogot. A helyiségek berendezésére viszont alig maradt ideje. A bútorzat és sok más használati tárgy csak december közepe körül érkezett meg. Igencsak iparkodni kellett, hogy minden készen legyen, hiszen közben a zalaegerszegi és környékbeli fiatalok társasága már bejelentette, hogy itt kíván szilveszterezni. A helybeli kaszinóegyesület tagjai szintén jelezték, hogy az épületben újonnan berendezett helyiségeiket szeretnék még az év vége előtt megnyitni.

Az Arany Bárány Szálló építése 1894-ben

Végül a sok igyekezet meghozta az eredményt. Az új Arany Bárány Szálloda 1894. december 29-én este 7 órakor kitárta kapuit a nagyközönség előtt. A kaszinó helyiségei december 30-án nyíltak meg, a jelenlévők a földszinti éttermet teljesen megtöltötték. Az ifjúság szilveszteri mulatsága is igen jól sikerült, hajnalig ropták a táncot. Az eklektikus stílusú, sarokrészein látványos tornyokkal díszített épület azóta is jeles rendezvényeknek ad otthont és a megyeszékhely egyik legrangosabb vendéglátóhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában