Nemcsak a felvásárlónak, hanem a faluba is szállítanak tejet

2019.11.18. 11:30

Korszerű állattartó telepet avattak Nagykutason

Az észak-zalai községben szombaton avatták fel a Borda család új, korszerű, tejelő szarvasmarhatartásra alkalmas telepét.

Arany Horváth Zsuzsa

A nagykutasi Borda-gazdaság új épülete előtt az avatók (jobbról): Borda Dávid, Sánta József, Borda Péterné, Borda Péter, Vigh László, Funcs Zoltán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az állatok szálláshelyéül szolgáló és a higiéniai szabályoknak megfelelő fejést biztosító két épület 130 millió forintból valósult meg, ebből 50 millió európai uniós forrás, amelyet a vidékfejlesztési program juttatott célba. Az avatáson Borda Péter tulajdonos elmondta, 50 hektáron gazdálkodnak, jelenleg száz szarvasmarha tartozik az állományba, a családi tehenészet két alkalmazottal működik, s a tulajdonos fiai veszik át hamarosan a vezetést. Ez utóbbi örvendetes tényre utalt beszédében Vigh László országgyűlési képviselő is.

A nagykutasi Borda-gazdaság új épülete előtt az avatók (jobbról): Borda Dávid, Sánta József, Borda
Péterné, Borda Péter, Vigh László, Funcs Zoltán Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Vigh László emlékeztetett arra, hogy a hajdani falusi gazdálkodási formákhoz alig van fiatal vállalkozó kedvű réteg. Az állattartás ugyanis nem ismeri a szabadnapot, az állatokat naponta hajnaltól késő estig gondozni kell, s az sem mindegy, milyen minőségű takarmányt kapnak, például a földdel keveredő, rosszkor kaszált fűtől megbetegszenek. Ezért is példaadó a Borda család munkája.

A tejfelvásárló Savencia Zrt. jelen lévő igazgatója, Funcs Zoltán felidézte, a cége 1990 óta vásárolja fel a térségben a tejet, 76 partnerük évente 42,5 millió liter tejet kínál eladásra, közülük 55 a kistermelő, ők 6,8 millió liter tejet tudnak felajánlani évente. A nagykutasi Borda-gazdaság a legkisebbek közé tartozik a maga 250 ezer liter/év teljesítménnyel, azonban a legmagasabb minőséget biztosítják. Az ágazat súlyos munkaerő-problémákkal küzd, a gépesítés sok helyütt korszerűtlen, a feldolgozók kapacitásának egy része kihasználatlan. Sánta József, a Takarékbank Agrár Igazgatósági területi vezetője a pénzszektoron belüli speciális vállalásaikról szólt, amelylyel a mezőgazdaság szereplőit segítik anyagi forrásokkal, hitelekkel, ilyen támogatást nyújtottak a Borda-gazdaságnak is.

Borda Dávidtól megtudtuk, a mostani épületek lehetővé teszik, hogy bővüljön a családi gazdaság, az állomány megduplázására is van lehetőség. Ők a felvásárló kiszolgálása mellett még mindig szállítanak a faluba is tejet azokhoz, akik igénylik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában