Fokozottan védett fajok

2019.11.19. 16:00

Két parlagi sast mentettek meg az MME munkatársai

Két parlagi sast engedtek szabadon a közelmúltban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai – tudatta közleményben a civil szervezet.

Varga Andor

A fokozottan védett faj fiatalabb példányát lakossági bejelentés alapján legyengült és röpképtelen állapotban találták Somogyvámos közelében. Sérülés nem látszott rajta, ám egyértelműen mérgezés jeleit mutatta, ezért azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosához vitték. A kezelésekre szerencsére jól reagált, és felépüléséig a Hortobágyi Nemzeti Park Jászberényi Sasközpontjában töltötte az időt.

Idősebb fajtársára magyar és szerb madarászok Orosháza közelében, egy fészek ellenőrzése során bukkantak rá. Az ő életét a Szegedi Vadaspark állatorvosa mentette meg, majd szintén a Sasközpontba került.

A két madarat itt engedték szabadon, de előtte még műholdas jeladót szereltek rájuk, hogy a természetbe való visszailleszkedésük így is nyomon követhető legyen. Remélik: példájuk is igazolja a mentett madarak visszavadítási gyakorlatának helyességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában