Október hónap műtárgya

2019.11.01. 07:00

Emlék a boldog békeidőkből a Thúry György Múzeumban

Gyöngy­virágos menyasszonyi fátyollal körülvett esküvői fénykép és vőfélybokréta, domború faragással díszített, üvegezett keményfa keretben.

Horváth-Balogh Attila

Október hónap műtárgya a múzeumban Fotó: Hohl Zoltán

Ez október hónap műtárgya a nagykanizsai Thúry György Múzeumban. Mint azt Kiss Nóra néprajzos segédmuzeológus elmondta, az 1938-ban készült műtermi felvétel Müller Lajost és feleségét ábrázolja: a bő szoknyás menyasszony fehér ruhát és hímzett, viaszvirágokkal díszített tüllfátylat viselt, a vőlegény fekete öltönybe és kabátba öltözött. A ládika akkor készült, amikor a fiatal pár Surdról Beleznára költözött, és Müller Lajos a közelben lakó „Jakab zsidónál” látott a falon egy ilyen bekeretezett fényképet a menyasszonyi koszorúval. Neki is megtetszett az ötlet, és készített egy hasonlót.

Október hónap műtárgya a múzeumban Fotó: Hohl Zoltán

Kiss Nóra hozzátette: a falvakban a 20. század első felében a házasságkötés a szüret és az advent közötti időszakra, illetve farsangra esett, amikorra befejeződtek a mezőgazdasági munkák, és egyházi tiltás (advent, böjt) sem akadályozta a lakodalmak tartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában