Két tanítási nyelven, tíz éve

2019.11.16. 07:00

A végzősök 99 százaléka B/2-es angol nyelvvizsgával lép ki az iskolából

Még a köszöntőbeszédek némelyike is angol nyelvű idézeteket tartalmazott, ami jelzi: a megyeszékhelyen tíz éve indított két tanítási nyelvű általános iskolai programot egyöntetű elismerés és siker övezi.

Arany Horváth Zsuzsa

A Bárányok című mesét a Dózsa-iskola 3. a osztályos tanulói adták elő Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Az elmúlt évtized munkáját ünnepelte a pedagóguskar, a diákok több generációja és a szülők közössége tegnap, amikor a moziban a Petőfi Sándor és a Dózsa György Általános Iskola tanulói zenés műsor keretében mutatták be a tudásukat. A 2009-ben indult képzési formát Makovecz Tamás, az akkor még összevont intézményként működő Petőfi- és Dózsa-iskola akkori igazgatója indította útjára, de mint a tegnapi beszédében is kiemelte, a tantestületek tagjai nélkül nem sikerült volna kidolgozni és végigvinni a tanterveket. Kiemelte a két jelenlegi vezető, Kovács Éva és Drávecz Csabáné munkáját, valamint valamennyi angoltanárét.

A kezdésnél a két iskolában fél-fél osztályban 18-18 diák kezdett angol nyelvet tanulni emelt óraszámban, majd a közismereti tárgyak is felsorakoztak, mostanra összesen 300 tanuló vesz részt a képzésben. A végzős diákok 99 százaléka B/2-es típusú angol középfokú nyelvvizsgával lép ki az iskola kapuján, nagy előnnyel indulva a középiskolában, majd a felsőoktatásban, végül a munkavállalásban. Felemelő pillanat volt az, amikor Makovecz Tamás kérésére a mozi nézőterén felállt az a több tucat középiskolás, aki a Petőfiben vagy a Dózsában végzett, személyes jelenlétével igazolva a program sikerét és értelmét.

A Bárányok című mesét a Dózsa-iskola 3. a osztályos tanulói adták elő Fotó: Katona Tibor

A diákok műsora közben többen elismeréssel adóztak a két tanítási nyelvű oktatási program lebonyolítói előtt. Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója kiemelte, hogy Zalaegerszeg önkormányzata segítségével indult a képzési forma, amelyhez ma már fenntartóként a tankerület biztosítja a szükséges feltételeket.

Vigh László országgyűlési képviselő a tanárok munkáját méltatta, hangsúlyozva, az 1200-as tanulói létszám bizonyítja, a jó tanárokhoz ragaszkodnak a szülők és a tanítványok, hiszen a kiváló oktatók érik el, hogy a gyerekek szeressenek tanulni, a szülők feladata pedig az, hogy kipihent, biztos családi háttérből érkező tanulók menjenek az iskolába.

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere két Newton-idézettel köszöntötte az egybegyűlteket, s szólt arról is, hogy az idegen nyelveket beszélők az ország versenyképességét is növelik.

A Dózsa- és a Petőfi-iskola növendékei vidám dalokat, mesét, musicalbetéteket adtak elő, köztük az együttműködést szimbolizáló Ebony and Ivory, Paul McCartney–Stevie Wonder-számot, a farkas és a bárányok történetét, az Oroszlánkirály egyik betétdalát, Shel Silverstein népszerű, A beteg című versét, a Hockey-Pockey (hókuszpókusz-) gyerekdalt, a Chicken little című jelenetet, sőt, korunk nagy sztárjának, Ed Sheerannek Perfect című dalát – természetesen valamennyit angolul. Színvonalas produkcióik a betanító tanárokat is dicsérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában