Apuka is gyakorolhat

2019.11.14. 07:00

A szülők már a kórházban felkészülhetnek a koraszülöttek otthoni gondozására

Vasárnap avatják fel a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban azt a két adaptációs szobát, ami a koraszülöttek és családjuk számára teszi lehetővé az együttlétet.

Magyar Hajnalka

Zsebeházy Katalin és kislánya, Fendrik Panna a derűs hangulatú szobában Fotó: Pezzetta Umberto

A magas komfortfokozatú és küllemre is tetszetős szobákat a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány alakíttatta ki több mint 4 millió forintos költségből, amiből 1,5 milliót a Koraszülöttekért Országos Egyesület biztosított. A kivitelezők helyi vállalkozók voltak, akik számos kedvezmény mellett sok esetben a munkadíjtól is eltekintettek.

A szobák már egy éve „lakottak”, ám az ünnepélyes avatást a vasárnapi koraszülöttek világnapjára időzítették, amit gazdag programmal ünnepel az alapítvány, a Család és KarrierPONT, a Korán Érkeztem Egyesület, valamint a Zalaegerszegi Női Szalon. Az osztályon családi és szakmai találkozót szerveznek, amelynek keretében egykori koraszülöttek látogatnak vissza életkezdésük helyszínére, délután koncert, este látványos fényfestés kínál élményt.

Zsebeházy Katalin és kislánya, Fendrik Panna a derűs hangulatú szobában Fotó: Pezzetta Umberto

Az adaptációs szobák funkciójáról dr. Gárdos Lászlót, a gyermekosztály vezetőjét kérdeztük.

– A koraszülött intenzív osztályon számos kis súlyú, éretlen újszülöttet ápolunk, akik néha hetekig, hónapokig inkubátorban igyekeznek behozni lemaradásukat – kezdi az osztályvezető, aki egyben a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány alapítója is. – Az első pillanattól kezdve lehetőséget biztosítunk az úgynevezett kenguruzásra, vagyis az anyukájuk mellére helyezzük őket. Ha jól fejlődnek, olyan szobákba kerülhetnek át, ahol már kiságyban fekszenek az anyukájuk mellett, de még szoros a nővéri felügyelet. Az adaptációs szoba egy újabb állomás, ahol az önálló, otthoni gondozást gyakorolhatják az anyukák, s csak gond esetén vesznek igénybe nővéri, orvosi segítséget. Az egyik szobában lehajtható „apukaágy” is található, tehát az egész család együtt lehet, s kiveheti részét az újszülött ellátásából.

Az adaptációs részleget az újszülött osztály egyik nagy ágyszámú „hodályából” alakították ki, használata a kora-családok számára ingyenes. Amennyiben éppen nincs alkalmas jelölt, térítés ellenében mások is igénybe vehetik. A kialakítás teljes egészében az alapítvány szervezésében zajlott, az üzemeltetést azonban már a kórház végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában