Apró, fontos töredékek

2019.11.05. 14:00

A megyei közgyűjtemények kétnapos szakmai fóruma

A zalai közgyűjteményekben zajló szakmai munka, a tudományos kutatás, a közösséget szolgáló szolgáltatások megújítása szolgáltat témát annak az előadás-sorozatnak, amely a széles közvéleményt tájékoztatja a könyvtárak, múzeumok és a megyei levéltár tevékenységéről.

Arany Horváth Zsuzsa

Résztvevők a konferencián, Balaicz Zoltán polgármesterrel Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Mint az első nap délelőttjének moderátora, dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese jelezte, országosan egyedülálló kezdeményezés nyomán indult el 30 éve a szakmai napok sorozat, ami kétévente számol be a műhelymunkáról.

Résztvevők a konferencián, Balaicz Zoltán polgármesterrel Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Tegnap Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára igazgatóhelyettese nyitotta az előadások sorát, bemutatva azt, hogy a levéltárban őrzött iratok hogyan rendeződnek fondokba (egy fond alatt egy iratképző szervezet iratait őrzik), hogyan épül fel a fondjegyzék. A történész előtárta azt is, hogy a digitális elérés során miképp kutathatnak az érdeklődők az interneten keresztül hozzáférhető adatbázisokban. A levéltárak fondjegyzékeinek digitalizálása megkönnyíti a felderítést, a hatékonyabb alapkutatást és a laikusok tájékozódását könnyíti. Béres Katalin, a Göcseji Múzeum főmuzeológusa a leendő, már a hamarosan felújítva újranyitó múzeum új állandó kiállításának terveibe avatott be. Érzékletes tárlatlátogatásra számíthatunk, ha elkészül a múzeum és a kiállítás, két virtuális sétapartner, Egerszegi Mihály és felesége Boriska asszony vezet majd végig a zalai évszázadokon és a hajdan itt élők mindennapjain. Dr. Kulcsár Bálint, a megyei levéltár munkatársa a közjegyzői iratokba ásta bele magát s talált érdekes momentumokat: például előfordult, hogy a nagybeteg a hivatal előtt álló szekéren tudott végrendelkezni a javairól. A kutató a közjogi iratokból kiolvasható társadalomképbe is beavatta hallgatóságát. Mikó-Baráth Franciska a nagykanizsai Thúry György Múzeum pedagógusok munkáját segítő múzeumi óravázlatokat mutatott be, Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója pedig a dél-zalai város rendszerváltás utáni könyvkiadását vizsgálta. Meglepő adatot hallhattunk, több mint 800 könyv jelent meg Nagykanizsán, ami azt jelenti, hogy kéthetente napvilágot látott egy-egy. Kunics Zsuzsa nagykanizsai muzeológus a kanizsai fényképészet fejezeteit villantotta meg előadásában. Mathea Károly és Vértes Antal fényképészek arcélének megrajzolása közben derült ki, hogy a Kanizsán készült egyik családi képet kiküldték Amerikába, ott rámontíroztatta magát a kint élő családtag, a fotó pedig már ekképp kiegészülve utazott vissza Zalába. Cseh Valentin, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) munkatársa az 1945 márciusában a zalaegerszegi állomáson történt bombatámadásról szólt, amikor is elpusztult a Sepsiszentgyörgyről szállított és itt vagonokban várakozó székely múzeumi anyag a Balatoni Múzeum anyagával együtt. Ma Molnár András (levéltár-igazgató) kezdi a második napot, majd 15 előadás következik délután három óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában