ünnepség

2019.10.09. 11:30

Ünnepi projektindító – A Dózsa György Általános Iskola energetikai fejlesztése

Projekt­indító ünnepség keretében kezdődött el tegnap a Dózsa György Magyar–­Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola energetikai megújulása.

Arany Horváth Zsuzsa

A már felállványozott épület előtt zajlott le a ceremónia Fotó: Pezzetta Umberto

A Kis utcai intézmény udvarán, a már felállványozott épület előtt indították útjára a 2020 nyarára elkészülő beruházást, ami összesen 318 millió forintba kerül, amely összeget uniós forrásból és a magyar kormány támogatásából teremtették elő. Ebből a nyílászárók cseréje mellett homlokzati hőszigetelést kap a ház, megvalósul az akadálymentesítés, korszerűsítik a fűtési rendszert, megújuló energiaforrást használva.

 

A nyilatkozat aláírásával záruló projektindítón Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója szólt arról, hogy 32 tanteremben tíz éve folyik a két tannyelvű oktatás, ma 600 tanuló 65 fős tanári kar irányításával folytatja itt általános iskolai tanulmányait. Elismeréssel szólt a magyar kormány iskolafelújítási programjáról, valamint arról, hogy a város partner ebben.

A már felállványozott épület előtt zajlott le a ceremónia Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: Jákum Ferenc alapítványtevőnek köszönhető, hogy Zalaegerszegen már 1863-ban elkezdődött a szegényebb sorsú gyerekek oktatási támogatása. Az épület történetéből kiemelte azt a korszakot, amikor gimnáziumként működött, a 2003–2019 közti összevonási időszakot, s kitért arra is, hogy már tervezik a tornaterem építését. A város alapvető céljai közé tartozik a gyermek- és oktatási intézmények karbantartása, ehhez segítséget kapnak a kormánytól, ahogy ebben az esetben is. A TOP-program 268 millió forintját 36 millióval egészítette ki a kormány, a város pedig 14 milliós önrészt adott hozzá.

Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője a dózsások nevében köszönte meg a felújítást, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter következett, aki Zalaegerszeget mintaként állította a magyar városok elé, hiszen itt meg­valósul az együttműködés: hatáskörökön túllépve lobbizik az országgyűlési képviselővel, Vigh Lászlóval a város és a fenntartó szervezet vezetése.

A projektindító nyilatkozatot a szónokok írták alá. Drávecz Csabáné igazgató kérdésünkre elmondta: a munkálatok nem zavarják a tanítást, de tervezik, hogy a gyerekek építkezést kísérő érdeklődését kihasználva az építőipart előtérbe helyező pályaorientációs napokat tartanak, hiszen „helybe jött” a gyakorlati bemutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában