Az öreg platán körül

2019.10.14. 17:30

Új programkavalkád zárult szombaton a kastélyparkban Letenyén

A helyi értékek, termékek megbecsülése és ökotudatosság – e hármasság jegyében rendezték meg a múlt hét végén a Platán Őszi Fesztivált.

Horváth-Balogh Attila

A Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete is kipakolt. Képünkön Hóbor Károly egyesületi tag, Somogyi András elnök és Kuprivecz József, a felügyelő bizottság elnöke koccint Fotó: HBA

Az eseményt szervező Fáklya Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, a letenyei települési értéktár bizottság elnöke, Dömők József elöljáróban elmondta: a nyári, Mura Menti Napok rendezvényfolyam nyomán találták ki a tavaszi Hóvirág Fesztivált, s ezt követte ősszel a Platán Őszi Fesztivál ötlete. Mivel ez tudatos koncepció, a tervek közt szerepel, hogy a művelődési háznak otthont adó Szapáry-Andrássy kastély felújítása után a téli hónapokra is kitalálnak az előbbiekhez hasonló rendezvényt, mellyel teljessé válik a paletta és így minden évszakban tartalmas programokból csemegézhetnek a helyi és környékbeli érdeklődők. Az őszi fesztivál – s egyben Letenye – szimbolikus fája a kastélyparkban álló, körülbelül 200 éves öreg platán, amely ezekben a hónapokban gyönyörű, színes ruhát ölt magára. Nem véletlen, hogy a fesztivál keretében központi szerep jutott neki.

– A fesztivál csütörtökön vette kezdetét, e napon kiállításokat nyitottunk meg, az ezeken bemutatott festmények és fotográfiák mind-mind a sokarcú platánt ábrázolják – mondta el Dömők József. – Pénteken zöld fórum, szombaton pedig helyi termékek vására és kézműves mesterségek bemutatója, továbbá számos kulturális program várta az érdeklődőket.

A Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete is kipakolt. Képünkön Hóbor Károly egyesületi tag, Somogyi András elnök és Kuprivecz József, a felügyelő bizottság elnöke koccint Fotó: HBA

A Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete is kipakolt. Képünkön Hóbor Károly egyesületi tag, Somogyi András elnök és Kuprivecz József, a felügyelő bizottság elnöke koccint Fotó: HBA szombati rendezvényen adták át a letenyei értéktárba választott helyi értékek okleveleit: bekerült a „gyűjteménybe” az öreghegyi boronapince, a 2010-ben az év fájává választott ősi platán, a Kossuth-emlékoszlop, a Mura menti tájvédelmi körzet, a MAKONA Városi Könyvtár, Keszei Sándorné, a népművészet mestere munkássága, Boa Endre fafaragó népi iparművész, Stefán Vincéné népművész, Bedi László fafaragó népi iparművész, a Szentháromság templom, a letenyei plébániahivatal, a Szapáry-Andrássy kastély parkja, maga a kastély, valamint Kustár Zsuzsa iparművész Párosító szerelem című alkotása, mely a házasságkötő teremben látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában