Az első világháború katona halottjai

2019.10.29. 07:00

Rendbe tették a sírokat a kanizsai központi temetőben

Hivatásos és tartalékos katonák, hagyományőrző honvédek és önkéntes fiatalok takarítottak hétfőn a központi temetőben, az első világháború katona halottjainak parcellájában.

Horváth-Balogh Attila

A katonák és a középiskolások minden évben kiveszik a részüket a hősi halottak síremlékeinek ápolásából Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A munkálatokat a közelgő halottak napja alkalmából végezték, a Magyar Honvédség Katonaigazgatás és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12-es Katonaigazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársainak kezdeményezésére, a 48-as Területvédelmi Zászlóalj önkéntes tartalékosai, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zalai Szervezetének tagjai és néhány, iskolai közösségi szolgálatát most ily módon teljesítő fiatal bevonásával. A munkálatokat Gyemi Tamás hadnagy, a zalaegerszegi iroda megyei hadisírgondozó szaktisztje irányította. A katonasírok között nemcsak az avart gereblyézték össze, hanem ahol szükséges volt, megtisztították a síremlékeken az elhunyt hősök nevét, a születésük és haláluk dátumát ábrázoló márványlapokat; ezt követően pedig röpke megemlékezést tartottak a parcella közepén álló obeliszknél.

A katonák és a középiskolások minden évben kiveszik a részüket a hősi halottak síremlékeinek ápolásából Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A takarításban – melyre minden évben sor kerül – az iroda három munkatársa, két önkéntes területvédelmi tartalékos (egyben honvéd hagyományőrző), valamint két középiskolás vett részt.

A parcellában különböző nemzetiségű katonák nyugszanak, összesen 1025-en. Ők az első világháború idején Nagykanizsán, a Monarchia legnagyobb, anno a Ligetvárosban felépített hadikórházában haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában