Jubileumi tudományos ülés

2019.10.05. 11:30

Ötven évvel ezelőtt alakult meg a Szent Rafael Kórház intenzív osztálya

Ünnepi tudományos ülésen emlékezett meg a Zala Megyei Szent Rafael Kórház az aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztálya megalakulásának ötvenedik évfordulójáról.

Hajdu Péter

Dr. Halász Gabriella főigazgató köszönti a tudományos ülés résztvevőit

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Arany Bárány télikertjébe tegnapra mindenkit meghívtak, aki valaha dolgozott az osztályon, illetve a környező kórházak intenzív osztályai, valamint egyetemi központok vezetőit is. Az intenzív osztály 1969-ben jött létre, az országban az első öt hasonló osztály között, egy kormányrendelet nyomán. A konferenciát dr. Halász Gabriella főigazgató és dr. Kovács Tamás osztályvezető főorvos köszöntötte, megemlékezve az alapításban részt vevő, azt vezető elődökről, és azokról a munkatársakról, akik már nem lehettek jelen.

Dr. Halász Gabriella főigazgató köszönti a tudományos ülés résztvevőit
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az ötven évet megelőző időkben a belgyógyászati osztály keretén belül látták el a súlyos betegeket, és mint a főigazgató közölte, az orvostudomány specializációja elérte azt a szintet, amelynek következtében az intenzív osztály is megalakult. Mint elhangzott, az intenzíven ma 22 orvos, 35 ápolónő, 20 asszisztensnő dolgozik, ez a szakmai team évente számos beteget kezel, és közel 8000 műtéti érzéstelenítést, altatást végez.

Az ünneplőket köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester, és elmondta, a megyei kórház és az intenzív osztály fontos szerepet tölt be a megyeszékhely mindennapjaiban, az ott dolgozók munkája elismerésre méltó. Ezt megörökítő kitüntető oklevelet adott át dr. Kovács Tamásnak, majd számos, többnyire az aneszteziológia eredményeiről szóló előadás hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában