Szakmai tanácskozás Zalaegerszegen

2019.10.04. 07:00

Országos Molnárnapok: napi 7600 tonna búzát őrölnek a malmok

A malom­iparban jelenleg vagy korábban működő, továbbá a társszakterületekről, a gabonaiparból, élelmiszeripari gépgyártásból, kereskedelemből több mint száz szakember érkezett a csütörtökön kezdődött és pénteken záruló Országos Molnár­napokra.

Hajdu Péter

Sebők Tibor, dr. Véha Antal, Vigh László és Király László a szakmai fórumon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Hajdu Péter

A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület Malomipari Szakosztályának tagjai a BGE GKZ Infocentrumában tartották tegnap a szakmai tanácskozásukat. A nagy múltú szakmai egyesület évente rendezi meg találkozóit, Zalában utoljára 1992-ben tartották meg a molnárnapokat.

A szakma meghívott vendégeit Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte, és a megyéről, a városról tartott ismertetőt, amiben kitért a járműipari tesztpálya építésére. Ezt követően Kustánné Fitos Amália dékáni hivatalvezető szólt az egyetem zalaegerszegi karának munkájáról.

Sebők Tibor, dr. Véha Antal, Vigh László és Király László a szakmai fórumon
Fotó: Hajdu Péter / Zalai Hírlap

Dr. Véha Antal és Sebők Tibor, a szakosztály elnöke és titkára érdeklődésünkre elmondta, hogy a mai magyar malomipari technológia világszínvonalú, és naponta mintegy 7600 tonna búzát őröl meg az országban működő 45 malom a hazai lakosság számára, amely évente körülbelül 1,2 millió tonna megőrölt búzából készült élelmiszeripari terméket fogyaszt. A lakosság egy főre jutó kenyér- és péksütemény- fogyasztása pedig évente 38-40 kilogramm, ezzel az európai mezőny közepén helyezkedünk el. A technológiai korszerűsítéseknek, beruházásoknak köszönhetően, mint az elnök elmondta, a 45 működő malom néha kapacitásfelesleggel küzd.

A szakmai fórumon idén ketten kaptak elismerést, a Magyar Malomipar Szolgálatáért Emlékérmet Kiss Imrének, a Zalacereália Kft. alapítójának, korábbi vezetőjének, és posztumusz néhai Szabó Elekné Székelyhídi Jozefának ítélték.

A szakmai előadások során felidézték a zalai malmok történetét, majd Király László, a Zalacereália ügyvezetője és Kertész László, a cég malmi ágazatvezetője szólt a tüskeszentpéteri malom termeléséről. A délután folyamán látogatást tettek a falumúzeumban levő műemlék malomnál, ma pedig a tüskeszentpéteri üzembe látogatnak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában