Legfiatalabb áldozat

2019.10.17. 07:00

Konferencia és emléktábla Balázs László tiszteletére

Balázs László, az 1956-os nagykanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozata tiszteletére rendez konferenciát október 22-én a Thúry György Múzeum és a Nagykanizsai Civil Kerek­asztal Egyesület. A részletekről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Pásztor András

Budavölgyi Kálmán és Lengyák István az egyesület képviseletében elmondta: egy szombathelyi kutatás eredményeként derült fény Balázs László történetére, aki általános iskolai tanulmányai befejezése után Nagykanizsán járt középiskolába. 1956. október 23-án Nagykanizsán utcai harcok folytak a felkelők és a pártházat védők között, majd a katonai városparancsnok hívására orosz tankok érkeztek Marcaliból. A városban ettől kezdve kijárási tilalmat vezettek be. Balázs László késő este egy ismerős családnál volt, és innen indult a szállása felé, amikor lelőtték. Tüdő- és gerincsérülést szenvedett. Először a kanizsai, majd a szombathelyi kórházba került, ahol vérmérgezésben hunyt el.

– Az ifjú áldozat emlékére október 22-én 14 órakor a Magyar Plakát Házban történelmi konferencia kezdődik, amelyen az 1956-os kanizsai eseményekről és Balázs László történetéről is előadást hallhatnak az érdeklődők – mondta Száraz Csilla, a múzeum igazgatója, hozzátéve: emléktáblát is állítanak a Kazinczy utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában