Adomány

2019.10.29. 17:30

Kis metszés a szívhez: a műtétek közel harmadánál alkalmaznák az új módszert

A megyeszékhelyi szívsebészet az egyetlen az országban, amely egyetemi háttér nélkül, úgynevezett közkórházban működik.

Magyar Hajnalka

Dr. Rashed Aref a speciális eszközöket mutatja. A háttérben az adományozó vállalkozók Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A fentieket dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója szögezte le egy minapi sajtótájékoztatón, ami kapcsán arról számolhattunk be, hogy nyolc zalai vállalkozó nagyvonalú adományaként 4,5 millió forint értékben kis bemetszéssel végzett műtétekhez használatos eszközöket vásárolhatott a szívsebészeti osztály. A vállalkozók gesztusa túlmutat önmagán, az érintett kör nem elégszik meg ennyivel. Folytatnák az adományozást, sőt, az a céljuk, hogy a megye többi vállalkozását is rádöbbentsék, mennyire kivételes lehetőség a helyben elérhető szívcentrum. Mint hangoztatták, sokan fel sem fogják ennek jelentőségét. S ha már van ilyenünk, érdemes tenni azért, hogy a lehető legkorszerűbb színvonalon működhessen – vallják.

Dr. Rashed Aref a speciális eszközöket mutatja. A háttérben az adományozó vállalkozók Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A bontakozó együttműködés a szívsebészet és a vállalkozói kör között abból a szempontból is különleges, hogy irányított adakozás zajlik. A jótékonyság tartalma ugyanis pontosan egybevág a szívsebészet új, a kórház stratégiai koncepciójába simuló célkitűzésével. Jelesül a kis bemetszéssel végzett, úgynevezett minimál­invazív szívműtétek számának mielőbbi növelésével.

– A kórházvezetéssel egyetértésben elhatároztuk, hogy a zalai szívsebészetet a 20. század árnyékából átvezetjük a 21. század napfényére – kezdett a célok vázolásába dr. Rashed Aref osztályvezető főorvos. – Az elkövetkező öt év feladata, hogy osztályunkon meghonosodjon a minimálinvazív szívsebészet. Ezt a technikát jelenleg rajtunk kívül csak az Országos Kardiológiai Intézet és a Honvéd Kórház alkalmazza. Azt szeretnénk, hogy az aorta- és a mitrális műbillentyű-beültetések, a koronária-műtétek egy része és a pacemaker-műtétek a mellkas 25-30 centiméteres feltárása és a szegycsont átvágása nélkül, 5-6 centiméteres bemetszéssel legyenek elvégezhetők. Az előnyök könnyen beláthatók, kisebb a műtéti és a pszichés terhelés, a beteg előbb hagyhatja el a kórházat, tehát sokkal jobb a gyógyulás prognózisa. Öt év alatt szeretnénk odáig eljutni, hogy a műtétek mintegy 30 százaléka e módszerrel történjen. Ez a nemzetközi szint, mi is ezt tűztük magunk elé. Fontos az is, hogy a szívcentrum nem csak a zalaegerszegieké, itt gyógyulnak a megye, a többi kórház, a régió betegei, ezért minden szempontból szeretnénk egy nagyobb kört rajzolni magunk köré.

Dr. Rashed Aref a 4,5 millió forint értékű új eszközparkot is bemutatta. A titánium bevonatú „szerszámok” mind úgy lettek kialakítva, hogy az orvosok a kis bemetszésen át is elérjék a műtéti területet, vagyis hosszú szárral toldottak. Egészen más ugyanis egy feltárt mellkasban dolgozni, ahol szinte minden az orvos szeme előtt és keze ügyében van, mint a kis bemetszésen át. Utóbbihoz létezik például külön csomóbetoló szerkezet, amely varrásnál a helyére juttatja a testen kívül elkötött sebészfonalat.

– Volna még egy merész álmunk, egy 12,5 millió forint értékű UH-készülék, amely az áramlást vizsgálja a koszorúérben – folytatta dr. Rashed Aref. – Most erre gyűjtünk, az összeg fele már rendelkezésre áll. Tudni kell, hogy a Lajtán túl koszorúérműtét után nem hagyhatja el a kórházat a beteg addig, míg az újonnan felvarrt erekben nem ellenőrzik az áramlást. Magyarországon tudomásom szerint ez egyetlen intézetben sem történik meg. Szeretnénk elérni, hogy az a bizonyos határvonal a jövőben Zalára tolódjon át…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában