Villámcsődület, orgonakoncert és új hegedűk

2019.10.02. 07:00

Így ünnepelték a zene világnapját Zalában

Kedden volt a zene világnapja. Ez alkalomból megyeszerte rendezvényeket, koncerteket tartottak.

Arany Gábor, Szabó Judit, Szabó Zsófia

Kedden a Dísz téren az Ady-iskola diákjai villámcsődülettel, flashmobbal hívták fel a figyelmet a zene világnapjára

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Seres Péter

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben délelőtt Mátyás István orgonaművész, a Bécsi Zeneakadémia tanára adott két koncertet iskolásoknak. A művész nem csak orgonajátékával igyekezett közelebb hozni a komolyzenéhez a gyerekeket: kivetítőn, fotókon bemutatta az orgona belsejét, s hozott magával régi orgonasípot – az egyik diák bele is fújhatott.

Kedden a Dísz téren az Ady-iskola diákjai villámcsődülettel, flashmobbal hívták fel a figyelmet a zene világnapjára Fotó: Seres Péter / Zalai Hírlap

Micimackó dala csendült fel kedden délelőtt az egerszegi Dísz téren, ahol az Ady iskola több száz diákja villámcsődülettel, flashmobbal hívta fel a figyelmet a zene világnapjára. A programot szervező Perlakiné Vigh Valéria, az iskola nagykórusának vezetője elmondta, hogy a Halász Judit tolmácsolásából közismert Bródy János-dalt adják elő a gyermekek, kisebb csoportokban kapcsolódva az előadáshoz. Refrénként Babits Mihály verssorait éneklik. A flashmob végén már kétszáznál is több torokból hangzott fel: „Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. / És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.” A közös éneklés után zenei kérdés-feleletre invitálták a hallgatóságot a diákok.

Mátyás István az orgonáról mesélt, s persze játszott is rajta az egerszegi hangversenyteremben
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Nagykanizsa

Nagykanizsán, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában tegnap adták át azokat a mesterhegedűket a diákoknak, amelyeket a közelmúltban vásárolt a Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány. Baráth Adrien intézményvezető azt mondta: nagy szükségük volt a hangszerekre. A hegedűket Szabó Sándor hegedűkészítő mester készítette. Az egyik, felújított hangszer pedig a néhai Fentős Ferenc igazgatóé volt, ezt a hegedűt özvegye ajándékozta – másik hangszerrel együtt – az iskolának. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Karosi László jelezte: 1992 óta segíti az alapítvány a zeneiskolát.

Kutfej Marcell és Czöpek Borbála az új hangszereket szólaltatja meg Varga Regina hegedűtanárral a kanizsai zeneiskolában Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– Az egyik legfontosabb célunk, hogy az intézmény hangszerállományát s annak minőségét növeljük. Lehetőségeinkhez képest segítjük a hangszervásárlást, a meglévők javítását. Nyár elején fordult hozzánk az iskola azzal a kéréssel, hogy szükségük volna gyermekek részére mesterhegedűkre – mondta Karosi László, majd az intézmény növendékei szólaltatták meg az új hangszereket.

Este koncertet adott a református templomban a Quat­tro Archi, az intézmény tanárainak kvartettje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában