Szakmai verseny

2019.10.09. 14:00

Első helyen a zalaiak – Hazánkban előforduló katasztrófahelyzeteket szimuláltak

Első helyezést ért el az országos szakmai versenyen a Zala Különleges Mentők Egyesülete nyolcfős csapata. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a nógrádi katasztrófavédelmi igazgatóság első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az önkéntes mentőszervezetek számára a vetélkedőt múlt szombaton Salgótarjánban.

Arany Gábor

Alpinista módszerrel, kötéltechnikai eszközzel juttatták biztonságba a „sérültet” Fotó: Kalamár Norbert

Mint ismeretes, az önkéntes mentőszervezetek a hivatásos katasztrófavédelmi erőket segítik rendkívüli helyzetekben, ahogy erre többször is sor került az elmúlt években az időjárás okozta károk felszámolásakor. A megméretésre 19 megye és a főváros 45 ön­kéntes szervezete nevezett, köztük a Zala Különleges Mentők Egyesülete. A 2003-ban, többségében tűzoltók által megalakított civil szervezet az ENSZ INSARAG-előírásait eddig há­rom alkalommal, legutóbb 2017-ben teljesítette, és megszerezte a közepes városi kutató- és mentőcsapat besorolást. Tagjai az évek során több nemzetközi gyakorlaton vettek részt, és éles helyzetben is bizonyították rátermettségüket: Romániában árvíz utáni, Nyugat-Szumátrán földrengést követő mentésbe kapcsolódtak be. Az egyesület tagjai meghatározó szerepet töltenek be az OKF irányítása alá tartozó, a központi rendeltetésű, nemzetközi bevetésre is alkalmas HUSZÁR Különleges Mentőszervezetben is.

Alpinista módszerrel, kötéltechnikai eszközzel juttatták biztonságba a „sérültet” Fotó: Kalamár Norbert

A hétvégi megméretésen a versenyszámokkal a hazánkban előforduló katasztrófa­helyzeteket szimulálták, ezért szerepeltek viharkárok, árvíz elleni védekezés, életmentés. A mentőcsapatoknak a salgótarjáni tóstrand körül kialakított akadálypályán kellett időre teljesíteniük a tíz állomásból álló feladatsort. Egyebek mellett zagyszivattyút helyeztek üzembe, és időre töltöttek fel tartályt vele, a gát mögött feltörő fakadóvizek, buzgárok körbehatárolása is volt feladat, ez utóbbiban a zalaiak bizonyultak a legjobbnak, amiért különdíjat is kaptak. A próbatételek közül a leglátványosabb feladatot a személymentés jelentette; a romos épület tetejéről a sérült személyt, azaz egy életnagyságú bábut alpinista módszerrel, kötéltechnikai eszközökkel jut­tatták biztonságos helyre a versenyzők. Ebben a számban a második helyen zártak a zalaiak, míg az összesített eredmények alapján megnyerték a versenyt, és átvehették az ezzel járó vándorserleget. A második helyen Győr-Moson-Sopron, a harmadikon pedig Veszprém megye csapata végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában