In memoriam

2019.10.02. 19:38

Elhunyt Balogh Tamás, a Hevesi Sándor Színház kétszeres nívódíjas színművésze

Október 2-án, szerdán a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban elhunyt Balogh Tamás, a Hevesi Sándor Színház kétszeres nívódíjas színművésze, a teátrum örökös tagja, akit 74 évesen súlyos betegség után ért a halál. A színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: ZH

A művész 1987 óta játszott az egerszegi színházban, az 1992-es országos színházi találkozón megkapta a legjobb epizódszereplőnek járó elismerést, tavaly a vidéki színházak találkozóján a legjobb férfialakítás díjával jutalmazták.

Fotó: ZH

Emlékezetes alakításai közül is kiemelkedett a Közellenség című darabban megformált Luther szerepe, az Ötödik pecsét asztalosa, a Caligula helytartójának Barakiása. Több mint harmincéves zalaegerszegi működése alatt száz feletti szerepet formált meg, a legkisebb feladatot is ugyan­olyan alázattal fogadta, mint a főszerepeket. Komikus vénája és a tragédiák, drámák iránti érzéke egyaránt megnyilvánult alkotó ars poeticájában. A debreceni születésű színész még gyerekként, 1949-ben lépett először színpadra, zeneiskolai, és balett tanulmányok után a debreceni tanárképző főiskolán szerzett diplomát, 1975-ben a kaposvári színházban kezdődött színészi pályafutása.

Szabadidejében a főzés szenvedélyének élt, festészettel foglalkozott, kiadóra vár a régi fűszerek kötete.

Első házasságából született Borbála lánya, Balogh Katalinnal pedig több mint húsz éve élt biztos hátteret adó házasságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában