A gesztenye a hab a tortán

2019.10.21. 07:00

Az egész falu együtt ünnepelt a fesztiválon, Galambokon ez a falunap

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg szombaton a faluban a község nagy ünnepét, a gesztenyenapot.

Szabó Zsófia

Szabó Jana és Németh Noémi is jókat falatozott Horváthné Árvai Anna, Kissné Hegyi Zsófia és Simon Jánosné süteményeiből Fotó: a szerző

A galamboki gesztenyefesztivál az évek során több generáció találkozóhelyévé nőtte ki magát. A programot, amely annak idején a helyi hagyományőrző klub tagjai, köztük Varga Attila és Varga Attiláné pedagógusoknak köszönhetően született meg, ma civil összefogással és az önkormányzat támogatásával rendezik meg.

A szervező csapat részéről Szabó Lilla elmondta: nemes hagyomány lett a faluban a gesztenyeünnep, amely a háztáji étkeken túl még számos más dologról is szól.

Szabó Jana és Németh Noémi is jókat falatozott Horváthné Árvai Anna, Kissné Hegyi Zsófia és Simon Jánosné süteményeiből Fotó: a szerző

– Voltaképpen a fesztivál a mi falunapunk, de nem csak a község lakóit látjuk szeretettel a rendezvényen. Örülünk annak, hogy jó híre ment a programnak, és más településekről is szívesen látogatnak el hozzánk – mondta Szabó Lilla.

A gesztenyefesztivál az évek során ráncfelvarráson esett át. Kezdetben az iskola udvarán, majd a templomkertben tartották, idén viszont az új, faluközpontban lévő piactéren. S már nem csak a gesztenyéről szól minden a programon. A gesztenye természetesen megmaradt mint a fesztivál „ikonja”, ám jó magyaros koszt színesíti a gasztronómiai kínálatot. Marhapofa, lecsó, birkapörkölt – volt miből kóstolgatniuk a vendégeknek az ünnepi köszöntők után. Elsőként Szabó Tamás polgármester mondott beszédet. Kiemelte: a gesztenyeünnep, csakúgy, mint a régi időkben, amikor még otthon sütögették ősszel a családok a gesztenyét, építi a közösséget.

A hagyományőrző rendezvények szervezésében Galambok élen jár – ezt Cseresnyés Péter államtitkár mondta az eseményen, hozzátéve: az elődöktől örökölt kincseket meg kell őrizni és átadni a jövő generációnak.

A falu előző polgármestere, Bertók Ferenc is köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva: értéket teremt a fesztivál.

A rendezvényre idén is több százan látogattak el. A helyi nyugdíjasklub szorgos asszonyai rengeteg sütivel készültek.

– Hamar elfogynak minden évben a házi édes finomságok – nevetett Horváthné Árvai Anna, a csapat egyik tagja.

Természetesen sült gesztenyéből sem volt hiány.

– Be kell áztatni sütés előtt a gesztenyét, majd bevagdalni, hogy jól átsüljön a belseje – magyarázta egy helybéli fiatal lány, Császár Eszter.

A fesztiválra még a dalmát Omisból is érkezett egy busznyi turista.

– Zalában kirándultunk, és meghallottuk a galamboki rendezvény hírét – mondta Erika Marković idegenvezető. – Nagyon vendégszerető emberekkel találkoztunk, jól éreztük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában