Negyed századig szolgálta a közösséget

2019.10.29. 11:00

A tanító emléke Tormaföldén

Felújították a település egykori tanítójának, Szentkirályi Károlynak a síremlékét, amely meghitt ünnepségen egyházi áldást is kapott.

Korosa Titanilla

Gaál László a felújított síremléknél Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

– Egy település milyenségét nagyban meghatározza, ha a temetőt rendben tartják, a halottaikról gondoskodnak az ott élők – mondta Gaál László korábbi önkormányzati képviselő. – Vannak a falunk temetőiben is azonban olyan sírok, amiket nem gondoz senki. Így a tanító sírját sem. Szentkirályi Károly az egyetlen egykori igazgatója a helyi iskolának, aki Tormaföldén is nyugszik. Sírjának állapota méltatlan volt hozzá, ezért még az előző képviselő-testülettel úgy határoztunk, felújítjuk a síremléket. Kezdeményezésünket mindenki támogatta – mondta.

Gaál László a felújított síremléknél Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Szentkirályi Károly 1859-ben született Veszprémben és 1932-ben hunyt el. Születési neve Steixner Károly volt, amelyet 1909-ben magyarosított.

– Letenyéről helyezték Tormaföldére 1895-ben, tanító és iskolaigazgató volt. A letenyei tanítókör elnöki tisztségét is betöltötte 25 évig. Felesége, Weid Jolán az akkori tornyiszentmiklósi jegyző húga volt. Két gyermekük született: Jolán, aki a későbbi iskolaigazgatónak, Major Sándornak lett a felesége, és Márton, aki szerzetes lett. Szentkirályi Károly 1923-ban ment nyugdíjba. Az időben a helyi iskolában 137 tanuló oktatásáról gondoskodott egymaga. A faluban az 1970-es évek óta nincs iskola, a gyerekek Lovásziba járnak. Érdekesség, hogy a tanító neve szerepel a település első világháborús emlékművén. Nem sikerült megfejteni a titkot, miért került fel, miközben csak 1932-ben halt meg, mert kevés adatot találtunk róla. Talán olyan sebet kapott a fronton, ami később közrejátszott a halálában, mivel azt írták, hogy hosszú szenvedés után érte a vég, így került neve a táblára – fogalmazta meg.

Gaál László elmondta hogy a falu kislakosi temetőjében nyugszik két német katona, Hans Müller, Hans Walter, sírhelyüket is táblával jelölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában