Az állattenyésztésről és a klímaváltozásról

2019.10.18. 14:00

A szarvasmarha-ágazat aktualitásairól szólt a keszthelyi konferencia

Hogyan kerül műhúshamburger egy tudományos konferenciára? Szóban, de alaposan körbejárva azt a témát, hogy napjaink divatos gasztronómiai irányzatai hogyan befolyásolják a húsmarhatenyésztési ágazatot.

Keszey Ágnes

Dr. Wagenhoffer Zsombor összegezte a konferencián elhangzottakat Fotó: Keszey Ágnes

A Georgikon Kar adott otthont az intézmény, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége által szervezett húsmarhatenyésztési tanácskozásnak. A szakemberek áttekintették a hazai aktualitásokat, a lengyel, cseh és román helyzetet. Leszögezték: hazánkban a mennyiségi növekedés után most a minőség emelése a cél. Kihívásokról és veszélyekről is szó volt: az egyik legaktuálisabb téma a klímaváltozással kapcsolatos.

– Bizonyos körök azzal vádolják a szarvasmarha-ágazatot, hogy a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsájtása ezektől az állatoktól származik, és ha nem lennének, akkor nem melegedne a Föld. Ez egyértelmű tévedés. A kérődzők évezredek óta itt vannak a Földön. Hajdan bivalyok voltak, most szarvasmarhák, de a létszámukat tekintve nincs eltérés. Természetes részei az ökoszisztémának: amit a szarvasmarha kibüfög, az lebomlik. Tehát nem az a jellemző, ami az ipari szennyezésnél, hogy korábban nem volt, most pedig felhalmozódik. Nem azt akarom mondani, hogy semmit nem számít, de semmiképpen sem nagy mértékben és nem az egyetlen felelőse az állati termékek előállítása a klímaváltozásnak – emelte ki dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója, a NAK állattenyésztési osztály országos elnöke.

Dr. Wagenhoffer Zsombor összegezte a konferencián elhangzottakat Fotó: Keszey Ágnes

Hozzátette: az állati fehérjék az emberi táplálkozásban, főként a gyermekek fejlődésében meghatározó fontosságúak. Szó volt a műhúsokról is, melyek napjainkban egyre inkább teret nyernek a gasztronómiában: gondoljunk csak a növényi alapú hamburgerekre.

– Viszonylag olcsón lehet előállítani ezeket a helyettesítő termékeket, és óriási haszonnal lehet eladni. Még akkor is, ha ezek nem egészségesek. Erről nem beszél senki. Lehet, hogy növényi alapúak ezek a készítmények, de az állagjavítók és az adalékanyagok nem szolgálják az egészségünket.

Az ágazatban dolgozó szakemberek egyetértettek abban, hogy a gazdálkodóknak és szakmai szervezeteknek hatékonyabban kell a közösségi médiát használni, hogy az emberekhez jobban eljussanak az információk, üzenetek.

– Elszakadtunk a természettől, az agráriumtól. Ezeket az információkat újra vissza kell hozni a köztudatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában