Emléknap

2019.09.27. 17:00

Zalában is több településen leltek menedékre a lengyelek

„80 éve támadta meg Lengyelországot a két totalitárius birodalom: a német és a szovjet. 80 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Magyarország a harapófogóba került lengyel menekültek előtt. Erről a baráti és testvéri szeretet által fűtött tettre emlékezünk„ – mondta dr. Cséby Géza konzul a pénteken megrendezett lengyel emléknapon.

Keszey Ágnes

Ószandec delegációjának egyik tagja dr. Malgorzata Endres és a lengyel település vezetője Jacek Lelek_ Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és dr. Cséby Géza

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

1939-ben, amikor Németország és a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot, a magyar kormány megnyitotta határait a menekültek előtt. Közel 140 polgári és csaknem ugyanennyi katonai tábort hoztak létre hazánk területén: több mint százezer ember lelt menedékre.

Dr. Cséby Géza lengyel konzul emlékezett vissza a nyolcvan évvel ezelőtti történésekre
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-Ez nagy gesztus volt a magyar kormány részéről. Tudjuk, hogy Hitler folyamatosan azt kérte, engedjék át a német katonákat Magyarország területén, hogy délről támadhassák meg Lengyelországot. Ezt a magyar kormány nem engedélyezte, mondván: a magyarok becsülete és a két nép barátsága ezt nem engedi meg – idézte fel dr. Cséby Géza,a Lengyel köztársaság konzulja, akit számos szál köt a lengyel néphez. Édesanyja (menekültként) Lengyelországból került Keszthelyre, ő maga nem csak irodalomtörténész és költő, hanem műfordító is, s a nyár elején Keszthelyen megnyílt konzulátus vezetője. A történelmi eseményekre való visszatekintést folytatva elmondta: a lengyel menekülteket először Budapesten és Észak-Magyarországon helyezték el, később az ottani táborokból sokakat hoztak a Balatonhoz. E térségben sok olyan üdülő volt, ahol el tudták őket helyezni. Zalában is több táborban leltek menedékre lengyelek.

Ószandec delegációjának egyik tagja dr. Malgorzata Endres és a lengyel település vezetője Jacek Lelek, Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és dr. Cséby Géza Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-A napokban emlékeztünk meg a nagykanizsai tábor létéről, ahol emléktáblát helyeztek el. Ez vegyes: katonai és civil tábor volt. Zalaszentgróton és Zalabéren katonai tábor volt, Keszthelyen polgári tábor. Nem úgy kell elképzelni, hogy szögesdróttal körbevett területről van szó. Csak a neve volt tábor: a lengyelek kint laktak a városban. A Deák Ferenc utcában volt egy épületük is (a mai Földhivatal), melyet az önkormányzattól kaptak. Idősek otthona és szanatórium is működött itt – szólt dr. Cséby Géza a zalai vonatkozásokról.

A lengyelek befogadásának 80. évfordulója tiszteletére szervezett emléknapon jelen volt Keszthely testvérvárosa, Ószandec delegációja. Köszöntőt mondott Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, a házigazda dr. Cséby Géza. A keszthelyi zeneiskola növendékei és tanárai adtak elő lengyel zeneműveket. A program Lengyelországot bemutató filmek vetítésével és a történelmi eseményeket felidéző előadásokkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában