Terv szerinti ütemben

2019.09.24. 07:00

Sajtóbejárást tartottak az M76-os gyorsforgalmi út két szakaszán

A megye történetének legnagyobb beruházásán, a 170 milliárd forintból épülő M76-os gyorsforgalmi úton tartott hétfőn sajtóbejárást Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő.

Magyar Hajnalka

Zalaegerszeg határában a gyalogosok, a tehergépjárművek és a vadak számára is külön aluljárót alakítanak ki az épülő M76-os gyorsforgalmi úton, amely közvetlen összeköttetést biztosít az M7-es autópályával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Először a Zalaegerszegre bevezető szakasz munkálatait vették szemügyre, majd Balatonszentgyörgyön ismerkedtek a közút és vasút fölött átívelő csomópont kialakításával.

Zalaegerszeg határában a gyalogosok, a tehergépjárművek és a vadak számára is külön aluljárót alakítanak ki az épülő M76-os gyorsforgalmi úton, amely közvetlen összeköttetést biztosít az M7-es autópályával Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zalaegerszeg határában épülő, tehergépjárművek és vadak átjárását biztosító aluljáró fölötti hídon megtartott sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán felidézte az időszakot, amikor álom volt a megyeszékhely közvetlen kapcsolata az M7-es autópályával. 2015-ben, a Modern Városok Program elindulásával teremtődött meg a reális esély a 2x2 sávos gyorsforgalmi út megvalósulásra. A térség gazdaságfejlesztésére nézve kardinális az is, hogy a nyomvonalba sikerült bekapcsolni a sármelléki nemzetközi repteret. Így Zalaegerszeg némi jóindulattal magáénak érezhet egy nemzetközi repteret, ami bizonyára hatással lesz a beruházási kedvre.

Mórocz József, Vigh László és Balaicz Zoltán a sajtótájékoztatón
Fotó: Seres Péter / Zalai Hírlap

Vigh László miniszteri biztos elmondta, az épülő út az innovációt is szolgálja, hiszen bizonyos szakaszai tesztkörnyezetet biztosítanak a járműipari tesztpályára érkező önvezető autóknak. Kiemelte, a gyorsforgalmi úton sehol nem lesz szintbeli kereszteződés sem más úttal, sem vasúttal, ami tovább növeli a közlekedés biztonságát. Továbbá: kerítés védi ki a vadak és a járművek nem kívánt találkozását, ugyanakkor aluljárók biztosítják az áthaladást a gyalogosok, a tehergépjárművek és a vadak számára egyaránt. A természet védelmét szolgálja, hogy az erdőkbe mélyen behatoló rézsűk helyett négy helyen is támfalat építettek, összesen 400 méter hosszban. Örömmel konstatálta, hogy az építés mind az egerszegi, mind a balatonszentgyörgyi szakaszon a terveknek megfelelő ütemben halad.

Mórocz József, a Magyar Közút Zrt. Zala megyei igazgatója hozzátette, a leágazásokkal együtt összesen 56 kilométerrel bővül az úthálózat. Ez szükségessé teszi új üzemmérnökség létesítését Nemesrádó térségében. Szólt arról is, hogy a tesztek idején alkalmazandó módosított forgalomtechnika új feladatokat jelent majd számukra.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője a beruházók nevében az aktuális munkálatokat részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában