Ahova a kultúra állandóra van bejelentve

2019.09.16. 15:00

Nyitott templom Nagykutason

Egy újabb emlékezetes dátumot véshetnek be a település krónikájába: szombaton sikerrel csatlakoztak az Ars Sacra Fesztivál „Nyitott templomok napja” rendezvényéhez.

Fincza Zsuzsa

A Nyitott templomok napjához délután szabadtéri szentmise és búcsú csatlakozott Fotók: Fincza Zsuzsa

A fesztivál keretein belül a szervezők minden év elején felkérik a történelmi egyházak képviselőit, hogy szeptember 3. szombatján nyissák meg a templomok kapuját és kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A nagykutasi Szent Jakab-templom naná, hogy az elsők között jelentkezett…

– Amikor a püspökségtől megkaptuk az értesítést, hogy az idén is lesz Nyitott templomok napja, gondolva arra, hogy tán bejönnek azok is, akik egyébként ritkán koptatják a küszöböt, átküldtem az e-mailt a rendkívül agilis könyvtárosunknak, dr. Marótiné Diószegi Erzsébetnek, aki egyből lecsapott rá – elevenítette fel a kezdetet Gyöngyös Balázs plébános.

– Naná, hogy lecsaptam rá! Újabb lehetőség, hogy kibontakozhasson a falu! A mi gyerekeinket nem kell mézesmadzaggal csábítgatni a könyvtárba, s hosszasan kérlelni, hogy alkossanak – így Erzsike, a nagykutasi könyvtáros. – Ezúttal rajzversenyt hirdettünk – az alkotásokhoz kedves kis templomunk állt modellt, illetve kiírtunk egy fotópályázatot, hogy keressék és örökítsék meg a falunkban és a hozzá tartozó mezőkön található útszéli kereszteket.

Summa summarum szombaton a nagykutasi templomban a stációk alatt jókedvű gyermekrajzok – némelyiken szinte kacagott a tornyon lévő kisablak – és szépen karbantartott, vagy éppen majdnem elfelejtett útszéli keresztek fotográfiái fogadták a látogatókat, az oltáron pedig a szokásos kellékek helyett püspökkenyerek garmadája illatozott. Az idősebb korosztályra ugyanis stílszerűen püspökkenyérsütő megmérettetés várt.

A Nyitott templomok napjához délután szabadtéri szentmise és búcsú
csatlakozott Fotók: Fincza Zsuzsa

– Amikor a könyvtárosunk megkeresett, hogy csatlakozzunk a Nyitott templomok napjához, azonnal igent mondtunk. A mi falunkban a kultúra állandóra van bejelentve… – tette hozzá Ferenczné Baumgartner Éva polgármester.

A nagykutasiak legbecsesebb értékeik között tartják számon a templommal szemben lévő parókia utcára néző falát ékesítő Korpuszt, Németh János Kossuth-díjas szobrászművész, keramikus alkotását. Az alkotót hívták meg díszvendégnek, s kérték fel a kiállítás megnyitására, s a Nemzet Művésze nem a divatos szalagátvágással tudta le a ceremóniát, hanem megosztotta a jelenlévőkkel a művészi hitvallását, mesélt a pályája kezdetéről, jeles alkotásairól, köztük a nagykutasi Korpusz történetéről is. A templomi találkozó végén mindenki kapott egy kis pergamentekercset, rajta a templom történetével, s nem maradt el az alkotók jutalmazása sem – a püspökkenyérsütő versenyt Patkó Tiborné nyerte.

Délután aztán teljesen kinyílott a templomajtó – aznap tartották ugyanis a Községünkért Alapítvány fő szervezésében a szentmisével kezdődő hegyi búcsút is. A hegybirtokosok 20 évvel ezelőtt újíttatták fel az őseik által állított keresztet, s mellette kialakítottak egy miséző helyet is, s ennek tiszteletére minden szeptemberben búcsúval emlékeznek meg a jeles tettről. A szentmisét Gyöngyös Balázs, a falu jelenlegi és Andor Zoltán, egykori plébánosa celebrálta, megáldva a hegybirtokosok adományaiból állíttatott új szobrot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában