Megújult formában

2019.09.30. 07:00

Kopjafák a hősök útján Botfán

Az I. világháború botfai hősi halottainak emlékét őrzi megújult formában az a 33 kopjafa, amit vasárnap avattak fel a település temetőjében.

Magyar Hajnalka

Furján Gellért, dr. Gyimesi Endre és Ferge László a rekonstruált kopjafák között Fotó: Magyar Hajnalka

A sírjeleket anno 1937-ben faragták, illetve faragtatták az elesettek hozzátartozói, létrehozva evvel a hősök útját. Az idő azonban megtette a magáét. A sírjelek rekonstrukciója érdekében a megyeszékhely önkormányzata tavaly pályázott a Hadtörténeti Intézethez, s az elnyert 1 millió forinthoz további 1,7 milliót biztosított saját forrásból. Az eredetivel megegyező formában újrafaragott (Nagy Béla, Skáfár József és Szakonyi István munkája) emlékfák mellé növényeket is telepített a VG Kft.

Furján Gellért, dr. Gyimesi Endre és Ferge László a rekonstruált kopjafák között Fotó: Magyar Hajnalka

Az új kopjafasort nívós műsorral színesített megemlékezés keretében avatta fel tegnap dr. Gyimesi Endre, a megyeszékhely díszpolgára, korábbi polgármestere. Beszédében felelevenítette a hősök útja történetét, s kiemelte azt a példaértékű összefogást, amivel a botfaiak helytörténeti értékeiket őrzik. Az emlékfákat Furján Gellért plébános áldotta meg.

Ezt követően a résztvevők megemlékeztek a II. világháború 24 botfai áldozatáról is, az emlékműnél a civil közösségek vezetői mellett a honvédséget képviselő Ferge László őrnagy is koszorúzott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában