Lövészet, kard és szimulátor

2019.09.13. 07:00

Ilyen még nem volt! Az e-sportok kaptak hangsúlyt az egerszegi honvédelmi versenyen

A Gripen a levegőben enyhén bukdácsolva ereszkedett a kifutópálya felé, és már-már úgy tűnt, nem sikerül a landolás, amikor a pilóta határozott mozdulattal letette a gépet a repülőtér betonjára.

Arany Gábor

Beke Bálint VR-szemüvegben a szimulátor kormányánál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az első országos honvédelmi hibrid verseny

A kaposvári Eötvös műszaki gimnáziumból érkezett Anga Máté egyike volt azon keveseknek, akik képesek voltak teljesíteni a feladatot a repülőgép szimulátoron csütörtökön, az Apáczai művelődési központban megrendezett első országos honvédelmi hibrid versenyen. Az elnevezés abból származik, hogy a hagyományos, katonai kiképzéshez kötődő feladatok mellett nagy szerepet kaptak az e-sportok is – magyarázta a verseny ötletgazdája, Sághegyi Attila alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense.

Beke Bálint VR-szemüvegben a szimulátor kormányánál
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

8 megyéből érkeztek csapatok

Az ország nyolc megyéjéből érkezett a 12, középiskolás fiatalokból verbuválódott négyfős csapat, és a szervezők azokat hívták meg, amelyek az elmúlt években már szerepeltek hasonló tematikájú versenyeken. A lövészeti feladatok, kardforgatás, tájékozódási futás mellett a digitális eszközöké volt a fő szerep. Ezek egyike volt a bevezetőben említett, a honvédség által is használt – igaz, ott komolyabb paraméterekkel működő – Gripen-szimulátor. Emellett volt mód drónt is irányítani, először a virtuális térben, utána pedig a valóságban is, mert a torna­teremben valódi műrepülőpályát állítottak fel az apró, négyrotoros eszközöknek. Klasszikusnak számító szimulátorokhoz képest az egyensúlyi szerveket is komolyan igénybe vette az űrcsatahajó irányítása, mert a pilóta egész testét mozgatta a szimulátor- „repülés” közben.

Az ügyesség mellett a taktikai érzék is számított, ahogy erre a keszthelyi Asbóth középiskola csapatát felkészítő tanár, Sárkány János felhívta figyelmet. A versenyzők 16 feladatra jelentkezhettek, ezek egy részét csapatban kellett teljesíteni. Mivel a begyűjtött pontok száma attól függött, hány feladatot oldottak meg a három óra alatt, a sikerhez elengedhetetlen volt a jó szervezés, a gyors helyzetfelismerés.

Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megnyitón dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, a kormány fokozott figyelmet fordít a honvédség fejlesztésére, ez a Zrínyi 2026 program. Ennek része a technikai korszerűsítés mellett a fiatalok megnyerése a honvédelem ügyének, a verseny pedig alkalmas arra, hogy megismertesse velük a katonai pályát.

Korunkban felértékelődött a honvédelem, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő a megnyitón. A fegyverek mellett a hadviselés eszközévé vált virtuális tér, erre is fel kell készülni. A kormány határozott szándéka, hogy az ország képes legyen önerejéből megvédeni magát, megőrizni a polgárok biztonságát, ami egyre értékesebbé válik a világban.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett versenyen a legtöbb pontot begyűjtő, és ezzel az első helyet megszerző csapat Szekszárdról, a Csapó Dániel középiskolából érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában