bányász-és falunap

2019.09.16. 11:00

Felavatták a megújult hivatalt és az Olajbányász Művelődési Házat Lovásziban

A település életében jelentős szerepet betöltő két épület fejlesztése valósult meg az elmúlt időszakban. Szombaton avatták fel a közös önkormányzati hivatal és az Olajbányász Művelődési Ház épületét a bányász- és falunapon.

Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter államtitkár gratulált Léránt Ferenc polgármesternek a beruházásokhoz Fotó: Korosa Titanilla

A beruházások tartalmáról Léránt Ferenc polgármester tájékoztatta az egybegyűlteket a két helyszínen. Elmondta, hogy több éve várták a lehetőséget, hogy a településen meghatározó feladatokat ellátó intézmények a jelen kor követelményei szerint megújulhassanak. Az önkormányzati hivatal épületének külső felújítása során hőszigetelést és új nyílászárókat kapott, elvégezték a gépészeti rekonstrukciót és energiatakarékos központi fűtést alakítottak ki. Ezenkívül napelemeket helyeztek az épületre, melyek nagy hatásfokkal biztosítják az energiaellátást, valamint megtörtént a hivatal akadálymentesítése is. Mint elhangzott: a jövőben a belső felújítást is meg kívánják oldani.

Cseresnyés Péter államtitkár gratulált Léránt Ferenc polgármesternek a beruházásokhoz Fotó: Korosa Titanilla

Az Olajbányász Művelődési Ház nevében is emlékeztet a község olajos múltjára. Az 1950-es évek elején megnyitott impozáns intézményen azóta kisebb fejlesztéseket végeztek. Most küllemében és az energiahatékonyság tekintetében is megújult. Megtörtént az energetikai korszerűsítés, a gépészeti rekonstrukció és a központi fűtésrendszer kiépítése, valamint az akadálymentesítés. A felújítás mellett fontos, hogy a művelődési házban számos program is megvalósul. A két beruházás összértéke meghaladja a 120 millió forintot.

Az avatón Cseresnyés Péter államtitkár, a térség ország­gyűlési képviselője arról szólt, hogy ha egy település előre megtervezi a szükséges beruházásokat, akkor nagy esélye van arra, hogy el is nyeri a támogatást.

Hozzátette: a kormányzat komoly szerepet szán a vidéknek és hangsúlyt fektet annak fejlesztésére. A TOP-pályázatok mellett a Magyar falu program forrásai is segítséget nyújtanak a falvaknak a fejlesztésekhez. Mint a politikus megfogalmazta: csak abban az esetben lehet vidéken megtartani az embereket, ha hasonló kényelmet, infrastruktúrát kapnak meg helyben, mint a nagyobb városokban. A program kiállításmegnyitóval és zenés, kulturális műsorral zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában