Minden a tökről szólt

2019.09.05. 13:00

A határon átívelő fesztivál jövőre is folytatódik

A „TELE-KA-LAND” projekt keretében a helyi hagyományokra épülő mesefesztivált rendeztek a szlovéniai Moravske Toplicén. Az eseményen minden a tökről és az ahhoz kapcsolódó meséről szólt.

Benedek Bálint

A tök a helyiek kedvelt zöldsége, számos dologra használják, amit be is mutattak

Fotó: ZH

Az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország együttműködési program 2014–2020 támogatta kétnapos rendezvényen a legkisebbeket a mesepark népi hagyományos játékai, ügyességi feladatok és különböző kézműves tevékenységek várták. A rendezvény másik helyszínén, a település központjában gasztronómiai és kulturális bemutatón vehettek részt az érdeklődők. A vállalkozó szelleműek nemcsak kiváló tökmagolajokat, de sütőtökkrémlevest, tökös dödöllét és süteményeket, valamint egy csokimanufaktúra jóvoltából tökmagolajos ízesítésű csokoládét is kóstolhattak. A két helyszín között a gyerekek legnagyobb örömére dottó közlekedett, így a vendégek kényelmes utazás során ismerkedhettek meg a szlovén fürdőtelepülés szépségével, az azt körbeölelő golfpályával s az óriáscsúszdás fürdővel.

A tök a helyiek kedvelt zöldsége, számos dologra használják, amit be is mutattak
Fotó: ZH

– A mesefesztivál másnapján a Moravske Toplice-i park főszereplője, Goldina, a töklányka látta vendégül az érdeklődőket – fogalmazott Gyarmati-Litter Tímea projektmunkatárs. – Rajta kívül a helyi termálvizet megszemélyesítő Termaliont és a települést körbevevő erdőt képviselő Betit, a bükkfa lányt is megismerhették az érdeklődök. A három jó barát meséjét az interaktív táblán hallgatták meg a gyerekek, akik még egy óriás narancssárga tököt is kirakhattak szivacsból. A fotófalon keresztül puszit kaphattak a mesefiguráktól, s memória- és kirakós játék során a környékbeli nevezetességekkel is megismerkedhettek.

A projektmunkatárs hozzátette: ez a rendezvény zárta az idei mesefesztivál-sorozatot, de jövőre hasonlóan mesés határ menti élményekkel és határtalan kalandokkal várják a szlovén–magyar kisgyermekes családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában