Október 13-ára tűzték ki

2019.08.09. 07:00

Tudnivalók az őszi önkormányzati választásokról

Október 13-ra tűzték ki az önkormányzati választásokat. Az ezzel kapcsolatos, közelgő határidejű tennivalókról pénteken dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője, a megyei önkormányzat főjegyzője tartott sajtótájékoztatót.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Mester László Fotó: Katona Tibor

Dr. Mester László a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására egy napon kerül sor. Mint elmondta: Zala megyében a tegnapi névjegyzéki adatok alapján 232 071 választópolgár él. A megye 258 településének mindegyikében választanak polgármestert és képviselőket, a megyei közgyűlésben 15 képviselő szerezhet mandátumot.

Dr. Mester László Fotó: Katona Tibor

Fontos határnap volt a tegnapi, hangzott el dr. Mester László sajtótájékoztatóján. Ezután a szavazókör sorszámát, a szavazókörbe sorolt cím besorolását, a lakcímek adatainak megváltozását a címnyilvántartásban átvezetni már a választás napjáig nem lehet.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) által központilag postázott értesítőt augusztus 23-ig kell kézhez kapnia a választóknak. Mivel augusztus 8-ával a szavazóköri névjegyzéki kérelmek is beadhatók, előfordulhat, hogy a Helyi Választási Iroda vezetőjének értesítését a kérelem elbírálásáról korábban kézhez kapja a választópolgár, mint az NVI központi értesítőjét.

Átjelentkezésre csak korlátozott lehetőség van. Szavazni az „állandó” az „ideiglenes” lakcím, tartózkodási hely szerint lehet. A tartózkodási helyre is csak abban az esetben lehet átjelentkezni, ha az adott címmel már a választás kitűzése előtt 30 nappal (2019. június 26.) rendelkezett a választópolgár, és a kérelem érvényes. Az átjelentkezési kérelemnek legkésőbb október 9-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához.

Az egyéni listás, az egyéni választókerületi jelölt, a polgármesterjelölt és a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát – a szavazásra jogosultak száma alapján – tegnap állapították meg. A választási irodák ezt helyben közzéteszik, innen tájékozódhatnak a választáson indulni kívánók az ajánlási küszöb­értékekről. Az ajánlóíveket legkorábban augusztus 24-én (szombaton) kaphatják meg a jelöltek.

Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választóinak legalább 1 százaléka ajánlott. A megyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Közös lista állításához a választópolgárok 1 százalékának ajánlását, de legalább 2000-et szükséges összegyűjteni.

Polgármesterjelölt az lehet, akit a 10 ezer vagy annál kevesebb lakosú település választói­nak legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választó jelöltnek ajánlott.

A választási tudnivalók ismertetését szombati számunkban folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában