Négynapos pihenés

2019.08.13. 07:00

Telt ház lesz a szálláshelyeken az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Megtelnek a szálláshelyek az államalapítás ünnepének négynapos hosszú hétvégéjén, a tavalyihoz képest több mint a felével nő a forgalom a Szállás.hu adatai szerint. Idén Siófok, Hajdúszoboszló és Eger vonzza a legtöbb vendéget.

MTI

A gyenesdiási strandon is kiváló a Balaton vízminősége Fotó: Keszey

Az MTI-nek küldött közlemény szerint az augusztusi hosszú hétvégén 57 százalékkal nő a forgalom, míg egy átlagos nyári hétvégéhez viszonyítva több mint két és félszeres a növekedés.

Az átlagos foglalási érték 58 500 forint körül alakul, ez 40 százalékkal több, mint bármikor a hónapban – ismertette Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketingmenedzsere. Bátrabban költenek a Szép-kártyás fizetést választó vendégek, esetükben az átlagos foglalási érték 107 500 forint.

A gyenesdiási strandon is kiváló a Balaton vízminősége Fotó: Keszey

Tovább nőhet a kártyabirtokosok költése, ugyanis a Szallas.hu előzetes adatai szerint minden 10. esetben Szép-kártyával rendezik a számlát a hosszú hétvégén.

Az idei nyár az OTP Szép-kártya felhasználásában jelentős növekedést hozott eddig – mondta a közleményben Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP cafeteria üzletágvezetője. Idén júliusban közel 20 milliárd forintot költöttek élményekre a kártyabirtokosok, ami 80 százalékkal magasabb a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – sorolta.

Mint a közleményből kitűnik: az apartmanok és a vendégházak a legkeresettebb szállástípusok, a vendégek csaknem fele valamelyikükben tölti a hosszú hétvégét. A belföldi úti célt választó vendégek körében Siófok, Hajdúszoboszló és Eger a legvonzóbb. A települések toplistáján őket követik Szeged, Gyula és Hévíz. A top tízes rangsorba Nyíregyháza, Balatonfüred, Budapest és Zalakaros is bekerült – közölte a Szállás.hu.

A legtöbben természetesen a Balaton mellett, illetve egyéb tavaknál, fürdőhelyeken töltik majd a hosszú hétvégét. Számukra jó hír, hogy a tartós kánikula ellenére is kiváló a nagy tavak vízminősége. A Balatonból például minden héten öt helyen, Siófokon, Balatonszemesen, Szigligeten, Keszthelyen és a Zala torkolatánál vesznek mintát a vízügyi szakemberek.

Kóbor István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság laboratóriumi vezetője azt mondta, a tó vize fürdőzésre, horgászásra, vízi sportokra egyaránt alkalmas.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arról is beszélt, hogy a Balaton vízminőségét javító fejlesztések eredményeképpen a tó napjainkban már hosszabb távon is képes ellenállni az egyre melegebb nyarak okozta veszélyeknek.

A vízügyi szakemberek egyébként a Velencei-tó és a Tisza-tó vízminőségét is folyamatosan figyelemmel kísérik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az ország nagy tavainak vízminősége a kánikulai időszakban is kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában