Nyert a pályázat

2019.08.24. 11:00

Rangos informatikai versenyt rendez hazánk

Az Azerbajdzsánban zajlott nemzetközi informatikai diák­olimpián jelentették be, hogy 2023-ban, Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján Szegeden rendezik meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét.

Benedek Bálint

Erdősné Németh Ágnes alelnök Fotó: ZH Archívum

A nemzetközi informatikai diákolimpia (IOI) dön­tőbizott­sága meggyőzőnek ta­lálta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), a Digitális Jólét program és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatát, és Magyarországnak ítélte a 2023-as diákolimpia megrendezésének jogát. Azért a Tisza-parti városra esett a választás, mert a magyar informatika egyik bölcsőjének számít, hiszen az egyetemen már az 1950-es években foglalkoztak kibernetikával, ráadásul a Neumann-társaság világszínvonalú informatikatörténeti múzeuma is ott található. S egy új, világszínvonalú lézerkutató központ is épül a városban.

A nagykanizsai Batthyány-­gimnázium tanára, Erdősné Németh Ágnes a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnökeként dolgozik tavaly óta. Elmondta: az 1968-ban alakult szervezet a digitális világ GPS-e szeretne lenni a lakosság számára. A legtöbben az Európai számítógép-használói jogosítvány (ECDL) képzési program révén ismerik. Ugyanakkor a legjelentősebb hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek és diákolimpiák szervezőjeként s a diákolimpikonok felkészítőjeként az NJSZT az elmúlt évtizedekben jelentős tapasztalatokra tett szert az informatikai tehetséggondozás területén is.

Erdősné Németh Ágnes alelnök Fotó: ZH Archívum

– A diákolimpiát idén 88 ország részvételével tartották Bakuban, ahol a magyar csapat sikeresen szerepelt – fogalmazott. – Tóth Balázs, a fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium tanulója arany-, míg iskolatársa, Nagy Nándor bronzérmet nyert. A négyfős válogatottban a középiskolások egyéniben versenyeztek, kétszer öt óra alatt programoztak három-három eltérő fel­adatot. Az előttünk álló négy évben az informatika rohamos fejlődésével még több ország csatlakozhat majd a viadalhoz.

A 15 év alattiak részvételével augusztus 23–29. között a szlovéniai Mariborban rendezik meg az európai junior informatikai diákolimpiát. Az ugyancsak négyfős magyar csapat vezetője Erdősné Németh Ágnes, egyik tagja pedig a Batthyány-gimnázium tanulója, Németh Márton Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában