Ma is élő népművészet

2019.08.13. 17:30

Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon: a csont és szaru megmunkálása került a fókuszba idén is

A pásztorművészet, a csont és a szaru megmunkálása és díszítése a fő témája annak a tábornak, melynek a keszthelyi Népművészeti Alkotóház ad otthont.

Keszey Ágnes

Edvi Gyula, a táborvezető Bereczky Csaba, Dóráné Hidas Gabriella, Simon József, a legifjabb alkotó: Kiss Bence Bátor és Illyés Zsolt az alkotótáborban

A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány által működtetett keszthelyi alkotóházban az év egészében élénk munka folyik, de nyáron még inkább. Több tábort is rendeznek itt, most az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon című alkotónapokat. E tábort már harmadik éve megszervezik, megvalósulását pályázati támogatás segítette. Csakúgy, mint tavaly, – a nagy érdeklődésre való tekintettel – főként a csonttal és szaruval foglalkoznak a résztvevők a mesterek iránymutatásával, de sok más népművészeti ágban elmélyedhetnek, tanulhatják és gyakorolhatják a fortélyokat. Ismerkedhetnek a Kis-Balaton környéki viseletekkel, hímzésekkel és a Keszthely környéki írott tojásokkal is.

Edvi Gyula, a táborvezető Bereczky Csaba, Dóráné Hidas Gabriella, Simon József, a legifjabb alkotó: Kiss Bence Bátor és Illyés Zsolt az alkotótáborban

-Készül szaru óralánc és sok más tárgy: az ivótülöktől kezdve, a sípokon át a kürtig. Kéregmunka is folyik: az egyik résztvevő kéregedényeket készített. Színes és nagy léptékű munkát végzünk, melyet szeretnénk jövőre is folytatni – mutatta be a tábori munkát és alkotásokat a táborvezető Bereczky Csaba fafaragó, a Népművészet mestere. A tábor híre már messzebbre is eljutott, így a keszthelyi és környékbeli résztvevők mellett Somogyból és a fővárosból is érkeztek ide. A legfiatalabb résztvevő 11 éves, ő édesapjával együtt visszatérő résztvevői az alkotóház foglalkozásainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában