Erősebb kötődés

2019.08.27. 07:00

Önkéntes vándortáborokat szerveztek Zalalövőn

Együttműködés, tanulás és élményszerzés, ezekkel a címkékkel ruházta fel nyári önkéntes vándortáborait a Zalai Falvakért Egyesület.

Gyuricza Ferenc

A csörnyeföldi vándortáborozók és zalalövői vendéglátóik a Borostyán-tó partján Fotó: Gyuricza Ferenc

A programban hat zalai település fiataljai látogattak el egymáshoz, hogy ismerkedjenek az ottani körülményekkel, és önkéntes munkával segítsék partnereiket. A program többéves múlttal bír, ám hosszabb kihagyást követően tavaly elevenítették fel újra, és idén ismét megszervezték.

Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkára úgy fogalmazott lapunknak: az önkéntes vándortáborokkal főleg a fiatalok lokálpatriotizmusának erősítése volt a céljuk.

A csörnyeföldi vándortáborozók és zalalövői vendéglátóik a Borostyán-tó partján Fotó: Gyuricza Ferenc

– Azt látjuk, hogy a falvakban, kisebb településeken élő fiatalokban egyre gyengébb a kötődés a lakóhelyük iránt – mondta Szeder-Kummer Mária. – Ennek sok oka van, többek között az is, hogy intézmények hiányában sokan óvodás-, iskoláskorukban más településre kénytelenek járni.

Az önkéntes vándortáborokat a falugondnoki hálózat bevonásával szervezte meg az egyesület. Ez évben hat település jelentkezett, Zalalövő, Csörnyeföld, Pusztaederics, Pat, Mihályfa és Tekenye, a célközönség pedig a 13–25 éves korosztály volt, akik idősebb segítők, kvázi mentorok közreműködésével nemcsak a partnertelepülés sajátosságaival ismerkedtek, hanem önkéntes munkával is segítették annak munkáját. Szeder-­Kummer Má­ria szerint ez is fontos, hiszen sok település arra sincs felkészülve, mi a teendő, ha önkéntesek érkeznek hozzájuk.

– A zalalövői fiatalok még augusztus első felében Csörnyeföldre látogattak el három napra, mi pedig az ott élőket fogadtuk ugyanennyi időre – mondta Lukács Andrea, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. – Önkéntes munkaként mi a templom és a közpark takarításában, kitisztításában működtünk közre, ők a programjaink lebonyolításába szálltak be. Emellett a partnertelepülések nevezetességeivel ismerkedtünk, a vendégeinknek többek között a Borostyán-tavat, a tájházat és a legnagyobb foglalkoztató vállalkozást mutattuk meg. Nem csak a fiataloknak volt hasznos az együtt töltött idő, nekünk, művelődésszervezéssel foglalkozóknak is hasznos volt ez a tapasztalatcsere – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában