Alattomos betegség

2019.08.06. 14:00

Nagykanizsán diagnosztikai centrum segíti a neuropathia korai felismerését, kezelését

Nagykanizsa Két éve működik a Kanizsai Dorottya Kórházban a Zala Megyei Neuropathia Centrum. Az ott kínált lehetőségekről és magáról a neuropathiáról azonban még nem tudnak eleget a betegek.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Késmárki Nóra: – Egy év elteltével mindenkit visszahívunk kontrollra, mert szeretjük nyomon követni betegeink állapotát Fotó: Gergely

A Wörwag Pharma gyógyszergyártó cég évek óta támogatja diagnosztikai központok nyitását, felszerelését és szakemberek képzését. A vállalat segítségével kezdhette meg működését 2017-ben az országos diagnosztikai rendelőhálózat újabb elemeként a Zala Megyei Neuropathia Centrum. A Dunántúlon Szekszárdon, Győrben és Pécsen működik még ilyen központ, tehát a nagykanizsai centrum létrehozása azért is indokolt volt, hogy a betegeknek ne kelljen több száz kilométert utazniuk a terápia érdekében. De mi is az a neuropathia? És melyek az elmúlt időszak tapasztalatai? Minderről dr. Késmárki Nórával, a Kanizsai Dorottya Kórház nefrológiai részlegének részlegvezető főorvosával beszélgettünk.

– Zala megyében itt működik egyedül ilyen centrum, nem csoda hát, hogy kicsit a kórház büszkesége, hiszen a belgyógyászati, ideggyógyászati munka elismerésének tekintjük – mondta a belgyógyász, endokrinológus szakorvos, diabetológus szakember. – A neuropathia az idegek betegségét, az idegrostok, illetve az azokat ellátó erek károsodását jelenti, s régóta szűrjük az ebben szenvedőket a kórház belgyógyászati és ideg­gyógyászati szakrendelésein, illetve az osztályokon. Az idegrostok károsodása leginkább a cukorbetegség szövődményeként következik be, de például gerincsérvnek, máj- és vesebetegségnek is lehet a következménye. Az idegrendszer az egész testünket behálózza, a végtagokat, a belső szerveket, a gerincvelőtől kilépő nagy­ereket, ezért létfontosságú, hogy a működése jó legyen.

Dr. Késmárki Nóra: – Egy év elteltével mindenkit visszahívunk kontrollra, mert szeretjük nyomon követni betegeink állapotát Fotó: Gergely

Dr. Késmárki Nóra jelezte: az érintett ideg további károsodásának megállítása érdekében rendkívüli jelentőséggel bír a korai felismerés. Annál is inkább, mert világszerte egyre több embert érint a cukorbetegség, hazánkban a 2-es típusú cukorbetegek száma az elmúlt 15 évben 71 százalékkal nőtt. Hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben fog élni, részben meghatározza, hogy a terápiával milyen hosszú időn át tudják fenntartani a jó anyagcserét és megelőzni a szövődményeket.

– A cukorbetegség szövődményei általában 10–15 év után jelennek meg, de egyes esetekben nemcsak az eltelt idő meghatározó, hanem a vércukorszint nagysága is – magyarázta a főorvosnő. – Az egyik ilyen szövődmény a neuropa­thia, vagyis az idegkárosodás, amely jelentősen ronthatja a betegek életminőségét, s ebből fakadóan a várható élettartamot. Többek között a szív- és érrendszer, illetve az emésztőrendszer működésében okozhat zavarokat. Legsúlyosabb következménye, hogy hirtelen szívleállás léphet fel a betegnél. A betegség másik típusa a szenzoros vagy perifériás neuropathia, mely érzészavarral jár és főleg az alsó végtagokat érinti. Tipikus tünet a neuropathiás fájdalom, amely szintén az alsó végtagokon jelentkezik, általában mindkét lábon. A betegek ezt úgy érzékelik, mintha hangya mászna a lábukon, vagy zsibbadást tapasztalnak, ami fájdalomig fokozódik, esetleg zavarja az éjszakai alvást, esetleg egyfajta feszültséget éreznek a lábukban – mindez csillapítható. S azt kell mondanom, szerencséje van a betegnek, ha tüneteket tapasztal, mert az azt jelenti, hogy még érzékel valamit, tehát a károsodás nem visszafordíthatatlan.

Dr. Késmárki Nóra hozzátette: a gyors felismerés és kezelés jelentősége éppen abban rejlik, hogy ne váljanak visszafordíthatatlanná a folyamatok. A korszerű diagnosztikai módszerek a neuropathia centrumokban elérhetők mindenki számára. A Zala Megyei Neuropathia Centrumban a munkát és a minél korábbi diagnózist többek közt kalibrált hangvilla, úgynevezett neuropad és a csaknem 4 millió forint értékű Q-Sense készülék segíti. Ez utóbbi rendkívül érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai neuropathiás elváltozást is jelezni tudja.

– Mi abban tudunk segíteni a betegeknek, hogy az idegkárosodás ne súlyosbodjon – fűzte hozzá a főorvosnő. – Ugyanis például ha a talpon érzéskárosodás alakul ki, akkor fennáll a veszély, hogy a betegnek előbb-utóbb végtag-amputációja lesz, vagy valamilyen fekély alakul ki a lábon. A neuropathia centrumban magasan képzett kollégák dolgoznak, akik megtanítják a betegnek, hogyan kísérje figyelemmel, ellenőrizze a végtagokon bekövetkező idegkárosodást, hogyan szedje a gyógyszereket és így tovább, ugyanis ha bebizonyosodik a neuropathia gyanúja, akkor valamilyen gyógyszeres, az OEP által támogatott kezelést alkalmazunk. A terápia ugyan a károsodott ideg visszaépítésében már nem tud segíteni, abban viszont igen, hogy a megmaradt idegszakasz jól működjön. Egy év elteltével pedig mindenkit visszahívunk kontrollvizsgálatra, mert szeretjük nyomon követni a betegeink állapotát.

A centrum szakrendelésére beutaló nem kell, telefonon lehet időpontot egyeztetni. Pozitív tapasztalat, hogy még Kaposvárról is érkeznek páciensek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában