Ha borról van szó, nem ismernek tréfát

2019.08.21. 10:00

Kulináris és kulturális élménysor Hévíz belvárosában

A Kárpát-medence jelentős pincészetei és a térség minőségi termelői is bemutatkoztak a Borünnepen. Az ötnapos rendezvény a kulináris élmények mellé tömegeket vonzó kulturális programsorral várta a vendégeket.

Péter Árpád

A vendégek minőségi borokat kóstolhattak Fotó: Péter Árpád

Az Arad környékén elterülő, újból virágzásnak indult Ménesi borvidékről Balla Géza pincészete a környék legnépszerűbb borait kínálta az érdeklődőknek, élükön a klasszikus kadarkákkal, a Fekete leánykával és a sziklaborsorozattal, de akadt a szortimentben édes tramini, amit a németek és az oroszok kifejezetten kedvelnek, illetve rozé is.

– Utóbbi divatborrá vált – fogalmazott Bálint Zoltán kereskedelmi igazgató –, ami nem is baj, mert ezzel sok fiatalt lehet a borok csodálatos világába becsábítani.

A vendégek minőségi borokat kóstolhattak Fotó: Péter Árpád

A Strázsai Pincészet standjánál egy alkoholmentes különlegesség volt a sláger. A Straubi, vagyis a must­fröccs ugyanazokat a jegyeket hordozza magán, mint egy-egy minőségi bor, ami nem is csoda, hiszen a Nektár szőlő mustjából pasztőrözik, és légmentes alumínium tasakokban tárolják, ami Strázsai Zoltán szerint – az eltarthatóságot illetően – „az örök élet és egy nap”. Ezt hidegen, szódával kínálják, a kívánt keverési arányban.

– A Nektár szőlő keszthelyi nemesítés, Bakonyi Károly keze munkáját dicséri – mondta Strázsai Zoltán, – s a tapasztalatok azt mutatják, a Straubi valódi élményt kínál azoknak, akik fogyasztják. Ráadásul energia-, vitamin- és ásványianyag-bomba, mi fesztiválok idején például sokszor ezen élünk, és sosem vagyunk éhesek.

A felnőtteket és a gyerekeket a Bornapokon számos kikapcsolódási lehetőség várta. A kézműves sarokban Karnics Tibor képzőművész fogadta az érdeklődőket, akik kipróbálhatták például a pörgettyűtechnikát.

– Ebben a kis dobozban – mutatta be a szerkezetet – a centrifugális erőt használjuk ki, ami a festéket szétcsapja egy papíron, így keverednek a különböző színek, és ebből varázslatos élmény születik. Festeni nagyon nehéz lenne ilyet, aki szeretne, annak fel kellene kötnie az alsóneműt. Itt a véletlennek óriási a szerepe, de a végeredmény teljes rendezettséget mutat.

A borünnepen egymást váltották a sztárfellépők, itt járt például a Neoton Família, a Budapest Jazz Orchestra és a Group’n’Swing zenekar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában