Ünnep az évfordulón

2019.08.13. 10:00

Kiállításon idézték fel Iklódbördőce múltját

Idén ünnepli a település 80 éves évfordulóját. Ez alkalomból vasárnap a falunapon két kiállítás is megnyílt az egyéb programok mellett.

Korosa Titanilla

Horváth Ottó (balra), Horváthné Császár Erzsébet és Sabján Krisztián a megnyitón Fotók: Korosa/Zalai Hírlap

A múlt velünk él, kötelességünk őrizni gyökereinket, hagyományainkat. E gondolatok köré szervezték meg a jubileumi falunapi rendezvényt. 1938-ban egyesítették az addig önálló Bördőce és Kerkaiklód falakat, az összevonás után először a Bördőceiklód, majd 1939-ben újabb névmódosítás eredményeként az Iklódbördőce nevet kapta a jelenleg mintegy 300 lakosú falu. Ezt az évfordulót ünnepelték meg vasárnap. A délelőtti szentmise és a vasútállomáson elhelyezett Mementó szoborcsoport avatóját követően délután a kultúrházban két kiállítás is nyílt. Az egyik fotókon keresztül nyújt bepillantást a falu múltjába és kicsit a jelenébe is.

– A Velünk él a múlt kiállítás összeállításakor az volt a célunk, hogy képeken keresztül örökítsük meg az elmúlt 80 év krónikáját – mondta a megnyitón Grédicsné Bek Erika könyvtáros. – Kötelességünk őrizni örökségünket, hagyományainkat és felidézni a régi falut, annak mindennapjait, ünnepeit, családi eseményeit. Előkerültek fakult, de féltve őrzött fényképek nevekkel és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel. A válogatásban az életképek mellett régi épületek is láthatók, a rendezvények, óvodai, iskolai ünnepségek pillanatai tárulnak elénk, a képekkel igazi időutazáson vehetünk részt. Sok képet kaptunk, köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a kiállításhoz – mondta.

Horváth Ottó (balra), Horváthné Császár Erzsébet és Sabján Krisztián a megnyitón Fotók: Korosa/Zalai Hírlap
Fotók idézték fel a falu múltját (részlet az egyik tablóból)

A másik tárlaton a faluból 40 éve elszármazott Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere és felesége Horváthné Császár Erzsébet kézműves munkáit ismerhette meg a közönség. Mint arról a megnyitón Horváthné Császár Erzsébet beszélt: külön öröm számukra, hogy kiállításukat abban a teremben nyithatták meg, ahova egykor iskolába jártak. A Zalabaksai Kézművesház kiállítási tárgyai közt agancs- és csontfaragások, köztük dísztárgyak, életképek láthatók, valamint faragott lúd- és strucctojásokat is bemutattak.

A rendezvényen emellett Sabján Krisztián polgármester ajándékkal köszöntötte a település 80 éves lakóit: Bek Ferencnét, Simon Ferencnét, Hermán Lászlót és Lukács Kálmánnét.

A program a Csádé zenekar koncertjével, illetve további szórakoztató és zenés produkciókkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában