Már 23 éve közösen szervezik

2019.08.23. 09:00

Így ünnepeltek az andráshidai Szent István utcaiak

Az andráshidai városrészben lévő Szent István utca már 23. éve önállóan ünnepli az államalapítás évfordulóját. Az idei rendezvényről Harmatos Éva számolt be lapunknak.

ZH

Leopold atya kínálta a megszentelt kenyeret

Fotó: Harmatos Éva

Korán reggel minden évben a nemzeti lobogó felhúzásával indul a nap. Délelőtt sokan istentiszteleten vesznek részt, míg mások sürögnek-forognak, majd ünneplőbe öltöznek. Lassan összegyűlik aztán az andráshidai Szent István utca lakossága.

Leopold atya kínálta a megszentelt kenyeret
Fotó: Harmatos Éva

Az idei évben államalapító királyunk történelmi érdemeit emelte ki beszédében Sümegi László, a térség önkormányzati képviselője. Ezt követően Domján Istvánnal, a helyi iskola igazgatójával koszorúzta meg az utcában lévő Szent István-emlékkövet, amelyet szintén civil kezdeményezésre állítottak a téren 1996. augusztus 20-án. Az ünnepi szónoklat után az Igazgyöngy énekegyüttes dalolt, majd a Szélrózsa tánckör adott pörgős műsort. Az új búzából készült kenyeret hagyományosan Leopold atya szentelte meg, majd mindenkit megkínált a szentelt kenyérből.

A vendéglátásról az utcában élő családok gondoskodtak, édes és sós süteményekkel várták vendégeiket. A bortermelők nedűi sem hiányoztak az asztalokról. A rendezvény baráti beszélgetéssel, nagyon jó hangulatban zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában