Megőrizték az értékeket

2019.08.05. 07:00

Huszadik alkalommal szervezték meg a régi korok fesztiválját Iharoson

A zalai megyehatárhoz közeli somogyi kistelepülés kastélyparkjában szombaton 20. alkalommal rendezték meg a régi korok fesztiválját, a Szent László-napokat.

Benedek Bálint

A programokat pénteken ünnepi szentmise vezette fel a római katolikus templomban, a folytatásban pedig kulturális, könnyűzenei és hagyományőrző műsorokból válogathattak az érdeklődők. Horváth Győző polgármester, a szervező Szent László Királyi Lovagrend vezetője elégedett az elmúlt két évtizeddel, hiszen a kezdeti értékeket, vagyis a középkori hangulatot sikerült megőrizniük.

– Arculatában olykor változott a fesztivál, de a középkori hagyomány ápolása, a lovagrendek találkozója és a látványos harci bemutatók mellett kitartottunk – folytatta. – A mai egyhangú, szinte már érték nélküli világban egyfajta reménysugarat jelent az, ha megmutathatjuk a lovagi kultúrát a fiataloknak. Örömmel tölt el bennünket, ha bevonhatjuk őket a lovagrendünkbe, szerencsére egyre többen magukénak érzik ezt a fajta szellemiséget.

 

Az eseményen számos visszatérő vendéget köszönthettek az iharosiak. Először vett részt viszont a programon a Tihanyi Bencés Apátságban alapított székesfehérvári I. András Király Lovagrend csapata, amely a 11–14. század fegyvereit és viseleteit mutatta be az érdeklődőknek.

– Célunk, hogy a méltatlanul elfeledett I. András királyunk kultuszát népszerűsítsük – mondta Bencze Tamás nagymester. – Az uralkodó a pogány lázadások után újjáépítette az országot, és Szent István nyomdokain haladva visszavezetett bennünket a kereszténységbe. Rajta kívül a 16–17. századi zsoldos hadviseléssel és kultúrával is foglalkozunk, hiszen olykor 20-30 ezren küzdöttek magyar csapatainkkal a török ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában