A 14 áldozat emlékére

2019.08.01. 07:00

Hetvenöt évvel ezelőtt érte bombázótámadás Bázakerettyét

A történetének legsúlyosabb légitámadását szenvedte el Bázakerettye 75 évvel ezelőtt. Az 1944. július 30-i amerikai bombázás következtében 14 személy – katonák és civilek, utóbbiak között gyermekek is akadtak – vesztette életét.

Gyuricza Ferenc

Iványi László polgármester (az előtérben) és Aradi János, az Olajipari Nyugdíjas Klub Egyesület elnöke koszorút helyez el az emlékműnél Fotó: Gyuricza Ferenc

A tragikus eseményről annak 75. évfordulóján, kedden emlékeztek meg a településen. Az Olajipari Nyugdíjas Klub Egyesület szervezésében előbb a község I. és II. világháborús hősi halottai és áldozatai tiszteletére állított emlékműnél tartottak koszorúzást, ahol a civil szervezet tagja, Hofstädter József mondott beszédet.

Felidézte, hogy az amerikai 449. bombázócsoport huszonhét Liberatora csapott le ezen a napon a bázakerettyei gazolintelepre, s a rendelkezésre álló adatok szerint 174 tonna rombolóbombát dobtak le a településre, aminek következtében nemcsak komoly anyagi kárt szenvedett el a magyarországi olajipar egyik központjának számító falu, de emberáldozatokkal is járt a bombatámadás. Hofstädter József név szerint emlékezett meg arról a tizennégy személyről, akik a légicsapás következtében vesztették életüket.

Iványi László polgármester (az előtérben) és Aradi János, az Olajipari Nyugdíjas Klub Egyesület elnöke koszorút helyez el az emlékműnél Fotó: Gyuricza Ferenc

A Bajsz családnak öt tagja veszett oda, egyikük a 28 éves János, aki katona volt, de éppen szabadságát töltötte otthon amikor a támadás történt. Rajta kívül 27 éves felesége, Kozári Rozália, két gyermekük, a hatéves Károly és a 10 hónapos János, valamint a férj édesanyja, a 74 éves özvegy Bajsz Károlyné is elhunyt. A család birtokának ügyintézője, a 21 éves Tóth József és a hozzájuk menekülni próbált 20 esztendős Bagladi Irén szintén náluk lelte halálát. Őket közös sírban temették el.

A hároméves Szeli Gabriellát és a hat hónapos Szeli Sándort a repeszek ölték meg. A bombázás áldozata volt még a 23 éves Kuyák György és a 30 éves Sipos László, valamint három katonai szolgálatot teljesítő nem helyi lakos, a 46 éves Kovács János, a 48 esztendős Holecz József és a 49 évet élt Somogyvári István. Utóbbiak holttesteit a szülőfaluikba szállították.

A megemlékezés után a Déryné Művelődési Házban Cseh Valentin történész-muzeológus tartott előadást a korabeli eseményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában