Lesz mit a puttonyba tenni, már akinek...

2019.08.26. 16:00

Felemás érzéseket vált ki a szüret a zalai szőlősgazdákból

Csattognak a metszőollók megyeszerte a hegyhátakon. Elkezdődött a szüret időszaka, amely – ha sok derűre nem is – némi optimizmusra azért okot ad a szőlősgazdáknak.

Szabó Zsófia

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

Aki előre gondolkodott a szőlő védelme tekintetében, nagyobb mosollyal kezdheti a betakarítást. Azonban az időjárás szélsőségessége ellen gyakorlatilag tehetetlen (volt) az ember. Hol a rekkenő hőség, hol pedig a heves zivatarok, az év első felében pedig a hirtelen jött fagyok, majd azt követően a szárazság „dolgozott” a szőlőkben. Ennek tükrében „nem rossz, de lehetne jobb is az idei termésmennyiség-és minőség” – ezt mondta Kovács Ottó nagyradai borász, aki tíz hektáron gazdálkodik a Szelemen-hegyen. A szüretnek a héten láttak neki, később, mint tavaly. Az irsai olivérrel és a néróval kezdték a szedést, majd jön a többi: a zenit, a rizlingszilváni és a királylányka. Október közepéig is eltart a munka a kései fajtáknál, végezetül a cabernet sauvignon kerül a puttonyokba.

Kovács Ottó borász
Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

-Az időjárás felülírta ismét a terveket – jelezte Kovács Ottó. – Azt szoktam mondani: amikor a fű nem szárad ki az udvaron, azt jelenti számomra (is), hogy csapadékosabb volt az esztendő. Ami a betegségeket illeti, a fürtperonosz és a lisztharmat azért okozott gondokat. Növény egészségügyi szempontból tehát nem volt egyszerű az év. A gazdák is két táborra oszthatóak: akinél nem pusztított betegség, ott a közepes mennyiségű termés jellemző. Ugyan már a java beérett, ennek ellenére a jó időért imádkozunk. Ez is kell a szürethez, ami sokak számára ugyan jó bulinak tűnik, feltéve, ha csak két hétvégényi munkáról van szó. Nem több hét stresszről, mint nekünk, termelőknek. Ezeken túl a munkaerőhiány is gondot okozhat, különösen azokon a helyeken, ahol szintén kézzel szüretelnek. Ahol van gépíesítés, például kombájn, ott e téren valamivel könnyebb – összegezte a borász.

Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

Ami pedig a szőlő cukorfokát illeti, a legtöbb mézédes ízű az „egyszerű” fogyasztók számára. A borkészítéshez szükséges zamat viszont – a néró esetén – Kovács Ottó szerint a maga 17-18-as cukorfokával azért lehetne több. Az irsai, tehát a másik korai fajta 16-os lett. Ami nem rossz, ám a mennyiségét tekintve csak harmadannyi termett a tavalyi évhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában