Irodaházból otthonok

2019.08.28. 14:00

Fecskelakások épülnek Csesztregen az önálló életkezdés előtt álló fiataloknak

A helyben vagy a környező településeken élő, esetleg a környéken dolgozó fiatalok önálló életkezdését próbálja lakhatási feltételek biztosításával elősegíteni a község önkormányzata. A volt szövetkezeti irodaház átépítésével 11 fecskelakást alakítanak ki.

Gyuricza Ferenc

Az épület külső részén már csak az utolsó simítások vannak hátra Fotók: Gyuricza Ferenc

A mintegy 124 millió forint értékű beruházás a végéhez közeledik, az épület szinte teljesen elkészült, kisebb munkálatok vannak már csak vissza. A községben azt tervezik, októberben a műszaki átadásra is sor kerülhet, így lassan a pályázatot is kiírhatják a lakásokra. Minderről Czupi Magdolna polgármester beszélt.

– Egy falu jövőjét elsősorban a községért, a közösségért tenni akaró fiatalok jelentik – mondta a polgármester. – Különösen azok a fiatalok, akiknek itt vannak a gyökereik. A tanulmányaik miatt azonban sokan elmennek, majd a megfelelő lakhatási feltételek hiánya miatt nem jönnek vissza. A nagyobb városokban maradnak, esetleg külföldre költöznek. A fecskelakások kialakításával mi az önálló

életüket lakhatási feltételek hiányában elkezdeni nem tudó fiataloknak szeretnénk segíteni.

Az épület külső részén már csak az utolsó simítások vannak hátra Fotók: Gyuricza Ferenc

Czupi Magdolna a részleteket is ismerteti. A volt szövetkezeti irodaház átalakításával 11 modern, 30 és 60 négyzetméter közötti alapterületű lakást alakítanak ki. Ezek közül kettő garzonjellegű, négy darab két-, a fennmaradó öt pedig háromszobás lesz. Valamennyit berendezett konyhával látják el. A lakások energiatakarékosak lesznek, mindegyikben önálló fűtési rendszert alakítanak ki, valamint saját gáz-, víz- és villanyórával rendelkeznek majd.

– A többgenerációs családmodell manapság már kevésbé elfogadott a fiatalok körében – sorolta tovább a polgármester. – Mindenki önálló lakásra vágyik, új lakóház építéséről azonban nagyon kevés fiatal álmodhat. Használt ingatlant ugyan a falvakban olcsóbban lehet vásárolni, mint a városokban, felújítani azonban semmivel sem olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy Csesztregen nagyon kevés eladó lakóépület található. A falvakban felújításra, építésre fordított milliók már csak felét érik, amire a lakóingatlan elkészül és beköltözésre kerül sor. Azt is mérlegelni kell, hogy önálló lakás építésével vagy felújításával a fiatalok helyhez kötik magukat, elveszítik mobilitásukat. Párkapcsolatuk, önálló életük kezdetén nem biztos, hogy ez a jó döntés.

Czupi Magdolna polgármester

Czupi Magdolna azt mondja, a fecskelakások építésével ezen a helyzeten tudnak segíteni. A pályázati úton kiválasztott bérlőket lakbér nem terheli, de a rezsiköltséget vállalniuk kell, illetve kötelezik őket lakástakarékosságra. A lakásokra olyan párok pályázhatnak, akik a 40 éves életkort nem haladták meg, legalább középiskolai végzettséggel rendelkeznek, továbbá helyi vagy környékbeli állandó lakosok, illetve a térségben dolgoznak. Feltétel továbbá, hogy a helyi közösségi életbe aktívan be kell kapcsolódniuk.

– Ezzel a programmal valójában adunk öt évet a fiataloknak, amely alatt eldönthetik, hogy együtt maradnak-e, és Csesztregen szeretnének-e élni – jelentette ki a polgármester. – Mi természetesen azt szeretnénk, ha maradnának, hiszen a falu térségi központként funkcionál, több munkahellyel rendelkezik, mint amennyi a lakosságszám. Van bölcsőde, óvoda, iskola, orvos, fogorvos, védőnő, gyógyszertár. Széles körű lakossági szolgáltatásokkal rendelkezik, posta, bankfiók, bankautomata, szabadidőpark van a településen, továbbá a közösségi élete is aktív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában