Minden eddiginél többet ajánlottak fel az idén

2019.08.21. 07:00

A magyarok kenyere: idén már 600 tonna búza gyűlt össze

A magyarok kenyere ünnepét a keszthelyi Festetics-kastély belső udvarán tartották meg augusztus 20-a alkalmából.

Arany Gábor

Süle Katalin és Manninger Jenő felszeli a kenyeret Fotó: Arany

A rendezvényen Manninger Jenő országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az új kenyér, a magyar államiság, Szent István ünnepéhez nem találhattak volna méltóbb helyszínt. Utalt rá, hogy a kastély és környéke megújítása a régi értékek megmentésével együtt valósult meg. Az ünnep kapcsán elmondható, emelte ki Manninger Jenő, hogy ma hazánk a keresztény értékek védelmezője Európában. Nagy Bálint alpolgármester arról beszélt: a Kárpát-medencében ötezer éve különböző népek laktak, akik vagy beolvadtak más népekbe vagy eltűntek. Csak a magyarság tudott megmaradni, erős ezeréves államot alapítani, amelyet Szent Istvánnak köszönhetünk.

Süle Katalin és Manninger Jenő felszeli a kenyeret Fotó: Arany

Szent Istvánnak ugyanis volt bátorsága meghozni a végérvényes döntést, amellyel hazánkat és vele minden lakóját a keresztény Európához csatolta, emelte ki.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke beszédében kiemelte, hogy a magyarok kenyere program mára az összefogás jelképévé vált. A kamara 2013-ban csatlakozott a 2010-ben jótékonysági akcióként indult kezdeményezéshez. A felajánlásoknak köszönhetően az első évben összegyűlt 10 tonnához képest idén már 600 tonna adomány gyűlt össze a Kárpát-medencében, ötezernél több gazdától, vállalkozástól.

A beszédeket követően az új kenyeret megszentelte, illetve áldást mondott Zichy Emőke református lelkipásztor, Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész és Tál Zoltán római katolikus plébános. Ezt követően Süle Katalin és Manninger Jenő szelte fel az új kenyeret, amit a kastélymúzeum látogatói fogyaszthattak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában