lehet, hogy jövőre lesz folytatás

2019.07.17. 14:00

Tankok, repülők, gépkarabélyok – Ilyen volt a sármelléki Hangárfesztivál

Első alkalommal rendezték meg a volt katonai reptéren szombaton és vasárnap a Hangárfesztivált, melyen a részvétel messze felülmúlta a szervezők várakozásait.

Horváth-Balogh Attila

Posza Róbert főszervező egy T 34-es replika előtt. Minden elképzelésüket felülmúlta a látogatottság

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Várakozásokon felül

Így jelen állás szerint úgy tűnik, lesz jövőre folytatás.

– Rendezvényszervezéssel foglalkozom, olyan nagy rendezvényeket jegyzek, mint a RockBalaton vagy a RetroBalaton – tudtuk meg Posza Róbert főszervezőtől. – Egy közbeszerzési pályázat kapcsán jutottam el Sármellékre, ennek köszönhető a Hangárfesztivál, melyet első alkalommal rendeztünk meg. Hihetetlen nagy az érdeklődés, azt gondoltuk, lesz majd pár száz érdeklődő, de már az első napon több ezren jöttek. Mi magunk is meglepődtünk ezen… S ami különösen nagy öröm a számomra: a látogatók körében többségben vannak a gyermekes családok – ez is volt a célunk: tartalmas családi programot kínálni a történelem és a hadi kultúra kedvelőinek.

Posza Róbert főszervező egy T 34-es replika előtt. Minden elképzelésüket felülmúlta a látogatottság
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Igazi katonai tábor hangulat

Aki szombaton és vasárnap belépett az egykori sármelléki katonai reptér kapuján, egy igazi katonai táborba csöppent. Láthatott hagyományőrző katonákat (az érdeklődők például egy vietkonggal is találkozhattak), szemügyre vehetett T-72-es tankot, illetve T-34, SU 76M, Hetzer rohamlöveg, PaK40 löveg, Katyusa replikákat, azaz másolatokat, utánzatokat, melyek a kisgyermekek körében igencsak népszerűek voltak, szinte csüngtek a hadi eszközökön. Mindkét napon volt hadijáték, szombaton a hidegháborús időszakban, a Magyar Néphadsereg, a határőrség és a disszidens magyarok közt zajlott fegyveres incidenst „játszottak újra” osztrák, magyar és német katonai hagyományőrzők harci járművek bevonásával. Vasárnap pedig egy második világháborús csatát jelenítettek meg harckocsikkal, rohamlövegekkel, repülőgépekkel. Apropó, repülőgép: szombaton sokakat lenyűgözött Vári Gyula világbajnok vadászpilóta műrepülő látványos légi bemutatója.

Orosz mélységi felderítő öltözékben, komoly gépkarabélyokkal jelent meg a fesztiválon az AFK Airsoft színeiben a keszthelyi Illés Attila, a szintén a Balaton-parti városban élő Szresen Mór és a nagykanizsai Ferenczy György.

Az airsoftot is népszerűsítették

– Mi azért jöttünk, hogy itt is népszerűsítsük az airsoftot, megmutassuk a közönségnek, ugyanis ma még keveset tudnak róla – hallottuk Illés Attilától. – Az airsoft 6 vagy 8 milliméteres műanyag vagy biológiailag lebomló gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport, tulajdonképpen háborús szimuláció. Arra szeretnénk biztatni mindenkit, hogy ne a számítógép előtt ülve csatázzanak a hálózatban játszó társakkal, hanem menjenek ki a szabadba, a természetbe, s játsszák ugyanazt élethű körülmények között, amit eddig virtuálisan űztek. Teljesen más élmény, s nem utolsósorban talán egészségesebb is.

Az eredeti, illetve replika harci járművek közelében találkoztunk a Magyar Néphadsereg gyakorló ruháját viselő Kovács Ferenccel, aki valóban katonaként szolgált a tapolcai harckocsi dandárban, nem pusztán hagyományőrző. 1988-tól 2003-ig a harckocsiműhely parancsnoka volt. A férfi a 8. Harckocsiezred Katonai Hagyományőrző Egyesület tagja, melynek elnöke egy ottani vállalkozó, Vitárius György, aki a fesztiválon bemutatott harci járművek tulajdonosa is.

– 2005 decemberében bezárt Tapolcán a laktanya, azután még másfél évig szolgáltam Szentendrén – tudtuk meg Kovács Ferenc századostól. – Tíz éve működik az egyesületünk, azóta hat hadi találkozót rendeztünk, s nagy örömmel visszük el mindenhová a „kincseinket”. A replikákat orosz alapokra építettük aprólékos munkával, s minden esetben olyan végeredményt akartunk kiadni a kezeink közül, ami a megszólalásig hasonlít az eredeti harci eszközre. Az itteni érdeklődők arcát szemlélve nyugodtan mondhatom: sikerült… Hálás közönséggel találkoztunk Sármelléken, úgyhogy már most meg tudom ígérni: jövünk jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában