tréfás verseny­sorozat

2019.07.29. 07:00

Másodszor rendeztek parasztolimpiát a budafai településrészen

Helybéli vagy helyi kötődésű tagokból álló csapatok mérték össze tudásukat és rátermettségüket a második alkalommal megrendezett budafai parasztolimpián. A látványos és tréfás verseny­sorozatot szombaton, az Anna-napi búcsú keretében rendezték meg Zala­lövő egyik városrészében.

Gyuricza Ferenc

A Tarka Marhák csapatának tagjai az egyik feladat közben. A talicskán helyet foglaló Gyurik Ildikót Srágli Ferenc viszi. A háttérben Vajtó Veronika

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az olimpián öt csapat vett részt, de egyéni versenyzők a Budafa bikája, illetve a Legügyesebb parasztlány cím elnyerésére is „ringbe szállhattak”. Előbbi megmérettetésen tökökkel és téglákkal megrakott vödröket kellett vízszintesen kitartaniuk a nevezőknek – ez ifjabb Szabó Gyulának sikerült a legjobban –, a női versenyszámban pedig imitált tehénfejés várt a vállalkozószelleműekre, utóbbiban a mindössze ötesztendős Horváth Petra bizonyult a legjobbnak. A csapatversenyben a paraszti életmódhoz kapcsolódó feladatok – mint például a kaszálás – mellett inkább a leleményességet, az ügyességet és az együttműködést tették próbára. A végelszámolásnál a Hupikék Törpikék örülhettek a legjobban, második helyen a Tarka Marha csapat végzett, a harmadik a Szabó család lett.

A Szabó család tagjai a nagy derültséget kiváltó zsákban futás feladatával birkóznak
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A parasztolimpiát kulturális programok követték, elsősorban helyi és környékbeli fellépők közreműködésével. A műsorszámok előtt Pintér Antal polgármester mondott köszöntőt, aki többek között arról beszélt, hogy a városrészben élők az Anna-napi búcsú hagyományának fel­elevenítésével immár ötödik éve bizonyítják, hogy tenni akarnak a helyi közösségért. Ennek egyik jele, hogy a közelmúltban Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület néven civil szervezet is alakult a városrészben. Kalamár Péter önkormányzati képviselő – aki a testület tagjai közül leginkább a szívén viseli Budafa sorsát – ugyancsak köszöntötte a megjelenteket.

A Tarka Marhák csapatának tagjai az egyik feladat közben. A talicskán helyet foglaló Gyurik Ildikót Srágli Ferenc viszi. A háttérben Vajtó Veronika Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Felidézte az elmúlt évek történéseit, köszönetet mondott a helyi összefogásért, de beszélt arról is, hogy az Anna-napi búcsú a város egyik legnagyobb programjává nőtte ki magát, amit szívesen látogatnak az em­berek.

A rendezvényhez kapcsolódva a Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Kedvenc állataim címmel óvodás- és általános iskolás korú gyerekek részére előzetesen egy rajzpályázatot is hirdetett, erre 17 fő 23 alkotással nevezett. Rendeztek kispályás labdarúgótornát is, utóbbit azonban a délutáni vihar miatt az első mérkőzés után félbe kellett szakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában