Évtizedek óta vártak rá

2019.07.17. 11:30

Harmincnyolcmillió forintból újult meg a Lickóvadamos és Ormándlak közötti út

Több évtized után sikerült felújítani a két települést összekötő mezőgazdaság utat, amit kedden adtak át.

Arany Gábor

Horváth Norbert (balra), Vigh László és Csécs István a felújított útnál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

A lickói falurész északnyugati vége és az ormándlaki sertéstelep közötti mezőgazdasági út az évek során szinte járhatatlanná vált.

– A felújítása legalább húsz éve került szóba először – árulta el Csécs István, Lickóvadamos polgármestere. A három részre tagozódó (Lickó, Vadamos, Mukucs), 190 lakosú község és a szomszédos Ormándlak önkormányzata 2017 februárjában pályázott a vidékfejlesztési programhoz a 886 méter hosszúságú földes út rendbetételére. Tavaly sikerült 32,4 millió forintos támogatást nyerni, ami a bruttó 38,1 millió forint értékű beruházás 85 százalékát jelenti. A hiányzó részt a két önkormányzat a tulajdoni hányada arányában finanszírozta. A kivitelező, Tüske Attila vállalkozó az út fél méter vastagságú burkolatát remix technológiával – mészkő zúzalék cementtel keverve – alakította ki 4 méter szélességben, s ezt 1-1 méter padka és vízelvezető árok szegélyezi.

Horváth Norbert (balra), Vigh László és Csécs István a felújított útnál
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A 107 lakosú Ormándlakon a MOL, az állattartó telep, a takarmánykeverő, míg a szomszédos Nagylengyelben fa- és fémipari cégek működnek, ezért az itt dolgozóknak jelent könnyítést, hogy rövidebb úton tudják megközelíteni a munkahelyeket. Ezt Horváth Norbert, Ormándlak polgármestere fogalmazta meg az út tegnapi átadása kapcsán.

Mint elhangzott, ha mód lesz rá, aszfaltburkolatot kap majd az út, de ennek költsége vetekszik a mostani beruházás értékével.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte a kis településeken élők mindennapjait megkönnyítő beruházások fontosságát, s hozzátette, ezért az infrastruktúra fejlesztése kapott prioritást a Magyar falu programban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában