Az M7-es zalakomári pihenőjénél

2019.07.24. 08:00

Cigarettacsempészek is horogra akadtak a hatóságok ellenőrzésén

Elsősorban a buszokat és a tehergépjárműveket ellenőrizték tegnap az M7-es zalakomári pihenőjénél, de szúrópróbaszerűen személyautókat is vizsgáltak. A teljes kitereléssel járó ellenőrzés keretében a vezetési és pihenőidővel, a veszélyes áru szállításával összefüggő szabályok megtartását és a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálták a hatóságok.

Pásztor András

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a teherjárművek biztonsági eszközeit, például a porral oltó készülékek meglétét is ellenőrizték Fotó: a szerző

A magyar hatóságok az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (TISPOL) éves ellenőrzési terve alapján tartják országszerte az ellen­őrzéseket július 22-28. között. Tegnap éppen Zalában, az M7-es autópálya zalakomári pihenőjénél terelték ki a forgalmat. A járművezetőket elsőként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szakemberei ellenőrizték, majd ha mindent rendben találtak az autópálya-matricákkal kapcsolatban, tovább is engedték a sort.

– Ma már inkább csak a külföldi autósokkal fordul elő, hogy megpróbálnak trükközni, azaz matrica nélkül közlekedni az autópályán, a hazai sofőrök esetében inkább az a jellemző, hogy rendelkeznek a szükséges igazolásokkal – tudtuk meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. egyik munkatársától.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a teherjárművek biztonsági eszközeit, például a porral oltó készülékek meglétét is ellenőrizték Fotó: a szerző
Fotó: Pásztor András/Zalai Hírlap

A buszok és teherjárművek átfogó ellenőrzésen estek át, a különféle hatósági szakemberek a személy- és áruszállítás szabályainak betartása mellett a vezetési- és a pihenőidőt, a jármű műszaki alkalmasságát, a vontatásra vonatkozó előírások betartását is ellenőrizték, sőt a katasztrófavédelem szakemberei a veszélyes anyag szállítására vonatkozó szabályokat és az olyan elemi biztonsági eszközök meglétét is ellenőrizték, mint a porral oltó készülék.

Mint azt a helyszínen tapasztaltuk: a sofőrök többsége felkészülten indult útnak, irataik rendben voltak, mint ahogy a járművek műszaki állapotán sem lehetett komoly kifogást találni, sőt az alkoholszonda sem jelzett. A vezetési- és pihenőidő betartásával sem akadtak komoly problémák. Ha lett volna ilyen, kényszerpihenőt rendeltek volna el a sofőrök számára. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szintén több járművet ellenőriztek, információink szerint egy ukrán rendszámú kisbuszból jelentős mennyiségű csempészett cigaretta került elő, s adódtak egyéb fogások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában